Είστε αγρότης ή επαγγελματίας οδηγός φορτηγού και αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση αγροτικού οχήματος (τρακτέρ) ή φορτηγού;

Και πολύ καλά κάνετε!

Διότι η βελτίωση ή αναβάθμιση αγροτικών οχημάτων ή φορτηγών (agricultural vehicle remapping / chip tuning και truck remapping / chip tuning, οι αντίστοιχοι αγγλικοί όροι) πραγματοποιείται για:

  • να αυξηθεί η ιπποδύναμη και η ροπή, αλλά και
  • να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη της κάθε εργασίας.

Είμαστε σίγουροι πως όλα αυτά σας φαίνονται ιδιαίτερα δελεαστικά.

Γι’ αυτό και εμείς, κατανοώντας τις ανάγκες σας, φροντίσαμε να ετοιμάσουμε τον παρακάτω πλήρη οδηγό, στον οποίο θα εξηγήσουμε πώς ακριβώς γίνεται η βελτίωση της απόδοσης αγροτικών οχημάτων και φορτηγών, εάν είναι ασφαλής, τι χρησιμότητα έχει για αυτά και – κατ’ επέκταση – για εσάς τους ίδιους κ.λπ.

Βάλτε μπρος και ξεκινάμε!

Remapping αγροτικών οχημάτων και φορτηγών: Είναι ασφαλές;

Αρχίζουμε από μια πολύ λογική ανησυχία που μπορεί να έχετε:

Είναι ασφαλές το remapping ή tuning αγροτικών οχημάτων και φορτηγών;

Το σημαντικότερο στη διαδικασία βελτίωσης είναι να μην ξεπεραστούν τα στάνταρ του αρχικού κατασκευαστή ή κατασκευαστή γνήσιου εξοπλισμού (OEM standard).

Τι σημαίνουν, όμως, αυτά τα στάνταρ;

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, καλό είναι να μην προσπαθήσετε να ξεπεράσετε την ιπποδύναμη που έχει ανακοινώσει η κατασκευάστρια εταιρεία του φορτηγού σας, καθώς δεν μπορεί αυτή να εγγυηθεί για κάτι τέτοιο.

Τα αποτελέσματα της βελτίωσης της απόδοσης του φορτηγού θα εξαρτηθούν από το μοντέλο και το έτος κατασκευής του. Και, ανάλογα με την ιπποδύναμη που χρειάζεστε για την εργασία σας, με τη διαδικασία αυτή θα κερδίσετε την ιδανική ισορροπία.

Την ιδανική ισορροπία μεταξύ της επίτευξης της ισχύος για να κάνετε τη δουλειά σας και της βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας, χωρίς το ρίσκο της αυξημένης ιπποδύναμης ή ροπής, που μπορεί να βλάψει τον κινητήρα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει φυσικά και για τα αγροτικά οχήματα και συγκεκριμένα, τα τρακτέρ. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση απαιτείται το όχημα να είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες θερμοκρασίας καυσαερίων (EGT).

Η βελτίωση της απόδοσης του τρακτέρ (tractor remapping / tuning) κι εδώ εξαρτάται από το είδος του οχήματος και τη χρήση που κάνετε.

Οπότε, δε χρειάζεται πλέον να αναρωτιέστε σχετικά με το αν μπορείτε να κάνετε remapping σε τρακτέρ ή φορτηγό με ασφάλεια.

Chip tuning για τρακτέρ ή φορτηγό: Επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου;

Μπλε φορτηγό κινείται σε μεγάλο δρόμο, έχοντας αυξημένη απόδοση μέσω επαναπρογραμματισμού εγκεφάλου (truck ECU remapping).

Επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου το chip tuning για τρακτέρ ή φορτηγό;

Εάν στην παραπάνω ερώτηση θέλαμε να απαντήσουμε μονολεκτικά, πολύ απλά θα απαντούσαμε «ναι».

Γενικά, ο στόχος είναι να αυξηθεί η αποδοτικότητα του οχήματος. Για παράδειγμα, θέλετε το τρακτέρ σας είτε να βρίσκεται λιγότερες ώρες στα χωράφια είτε να καλύπτει την ίδια έκταση με λιγότερο καύσιμο.

Αντίστοιχα, θέλετε το φορτηγό να καταναλώνει μικρότερη ποσότητα καυσίμου για την ίδια απόσταση.

Το chip tuning μπορεί να πετύχει τη βελτίωση της απόδοσης, επιτρέποντας στο όχημά σας να τρέχει με την ίδια ταχύτητα που έτρεχε και πριν, αλλά σε χαμηλότερες στροφές και με μεγαλύτερη ταχύτητα στο κιβώτιο.

Έτσι, αν οδηγείτε φορτηγό θα κάνετε λιγότερες ώρες να φτάσετε στον προορισμό σας με την ίδια κατανάλωση καυσίμου, ενώ, στην περίπτωση των αγροτικών εργασιών, θα φροντίζετε επίσης τα χωράφια σας σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Η μικρότερη κατανάλωση θα σας εξοικονομήσει χρόνο, αλλά και χρήμα.

Πώς, όμως, μπορεί το tuning ή remapping να επηρεάσει την κατανάλωση καυσίμου και, γενικότερα, πώς ακριβώς μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση του αγροτικού οχήματος ή φορτηγού σας;

Αφαίρεση του φίλτρου DPF

Το φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδίων (Diesel Particulate Filter – DPF) αποτελεί ένα βασικότατο εξάρτημα του συστήματος εξαγωγής, το οποίο φιλτράρει και συγκρατεί τα βλαβερά σωματίδια αιθάλης (μαύρος καπνός), που απελευθερώνουν οι κινητήρες diesel.

Σκοπός του είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, κάποια στιγμή το φίλτρο αυτό μπουκώνει λόγω της συσσώρευσης μικροσωματιδίων, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη ισχύ και απόδοση αλλά και μικρότερη οικονομία καυσίμου.

Με δεδομένο ότι τα τρακτέρ και τα επαγγελματικά φορτηγά βρίσκονται πολλές ώρες στο πεδίο, το φίλτρο βουλώνει συχνά και μειώνει την απόδοση, ενώ συχνότερες είναι και οι σχετικές βλάβες (που σημαίνουν και επιπλέον κόστος).

Το chip tuning, όμως, δίνει τη λύση μέσω της αφαίρεσης του φίλτρου και μέσω του επαναπρογραμματισμού του εγκεφάλου ή σωστότερα, της Μονάδας Ελέγχου Κινητήρα του τρακτέρ ή του φορτηγού (tractor ή truck ECU remapping), προκειμένου να αφαιρεθούν όλα τα σχετικά με το DPF στοιχεία από το λογισμικό του οχήματος.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και του κόστους αλλά και την αύξηση της απόδοσης του οχήματος και της εργασίας σας.

Αφαίρεση ή μπλοκάρισμα της βαλβίδας EGR

Chip tuning για τρακτέρ. Αφαίρεση βαλβίδας ανακυκλοφορίας καυσαερίων (EGR) για βελτίωση απόδοσης αγροτικού οχήματος.

Η βαλβίδα ανακυκλοφορίας καυσαερίων (Exhaust Gas Recirculation – EGR) είναι ένα ακόμα σημαντικό εξάρτημα που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η βαλβίδα EGR επιτρέπει την ανακυκλοφορία των καυσαερίων από την πολλαπλή εξαγωγής προς την πολλαπλή εισαγωγής, προκειμένου να αναμειχθούν με το μείγμα, να μειωθεί η θερμοκρασία καύσης και άρα, να μειωθούν και τα επιβλαβή για το περιβάλλον οξείδια του αζώτου.

Αυτή η διαδικασία, όμως, μειώνει την ισχύ του κινητήρα. Οπότε, για να επιτευχθεί η βελτίωση της απόδοσης του αγροτικού οχήματος ή του φορτηγού σας, χρειάζεται να αφαιρεθεί ή να μπλοκαριστεί η βαλβίδα EGR.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο καύσιμο για τη διατήρηση της ίδιας ισχύος, ενώ η αποτροπή των σωματιδίων αιθάλης από το να ξαναμπούν στη μηχανή την κάνει πιο καθαρή.

Και καθαρότερη μηχανή σημαίνει καλύτερη απόδοση και αύξηση της διάρκειας ζωής της!

Φυσικά, μαζί με την αφαίρεση της βαλβίδας EGR, απαιτείται να γίνει και επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου του τρακτέρ ή του φορτηγού σας, προκειμένου το λογισμικό να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά χωρίς το συγκεκριμένο εξάρτημα και χωρίς να προειδοποιεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Απενεργοποίηση του συστήματος AdBlue

Αντίστοιχο ρόλο με τη βαλβίδα EGR παίζει και το σύστημα AdBlue, το οποίο είναι σχεδιασμένο για τη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου.

Πιο συγκεκριμένα, το AdBlue είναι ένα μη εύφλεκτο, μη εκρηκτικό και αβλαβές υγρό διάλειμμα που αποτελείται κατά 32,5% από ουρία και κατά 67,5% από καθαρό, απιονισμένο νερό, ενώ παράγεται συνθετικά από διοξείδιο του άνθρακα και αμμωνία.

Σε συνδυασμό με την τεχνολογία SCR, μειώνει τους βλαβερούς ρύπους που απελευθερώνουν οι κινητήρες πετρελαίου, καθώς ψεκάζεται στον σωλήνα της εξάτμισης. Όταν θερμανθεί εκεί μέσα, αποσυντίθεται σε άζωτο και νερό και έτσι, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως εξηγήσαμε και παραπάνω, όλη αυτή η διαδικασία μειώνει την ισχύ της μηχανής, κάτι που σημαίνει ότι η βελτίωση της απόδοσης των αγροτικών οχημάτων ή των φορτηγών μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την απενεργοποίηση του συστήματος AdBlue.

Μαζί με την απενεργοποίησή του θα γίνει και ο απαραίτητος επαναπρογραμματισμός ώστε να λειτουργεί το όχημά σας κανονικά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Remapping ή tuning box: Τι είναι καλύτερο;

Τρακτέρ οργώνει χωράφι μετά από ECU remapping (επαναπρογραμματισμός εγκεφάλου) για τη βελτίωσης της απόδοσής του.

Μέχρι στιγμής, έχουμε δει τη βελτίωση οχήματος μέσω επαναπρογραμματισμού ή remapping.

Ωστόσο, η βελτίωση της απόδοσης ενός τρακτέρ ή φορτηγού μπορεί να γίνει και με την εγκατάσταση ενός tuning box.

Το tuning box είναι μια συσκευή η οποία «ξεγελά» τον εγκέφαλο του οχήματος ώστε να προκαλέσει μεγαλύτερη έγχυση καυσίμου στη μηχανή, αυξάνοντας, έτσι, την ισχύ της.

Τα tuning boxes είναι φορητά, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να τα αφαιρέσετε και να τα προσθέσετε από ένα όχημα σε ένα άλλο με ευκολία, χωρίς να τροποποιείται ο εγκέφαλος.

Από την άλλη, ο επαναπρογραμματισμός (remapping) ουσιαστικά τροποποιεί τις παραμέτρους και τις ισχύουσες ρυθμίσεις του εγκεφάλου του οχήματος, ώστε να αλλάξει (βελτιώσει) τη συμπεριφορά του.

Όσον αφορά το remapping, λοιπόν, γίνεται κατανοητό πως πρόκειται για μια πιο συνολική και πιο «σωστή» διαδικασία, καθώς προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε οδηγού και βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του φορτηγού ή του αγροτικού οχήματός σας.

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση του τρακτέρ ή του φορτηγού σας – Συμπερασματικά

Οι δουλειές του αγρότη και του οδηγού φορτηγού είναι ιδιαίτερα απαιτητικές όχι μόνο για το άτομο που τις εκτελεί αλλά και για τα ίδια τα οχήματα που χρησιμοποιούνται.

Η πολύωρη λειτουργία ενός φορτηγού ή ενός τρακτέρ απαιτεί τη μέγιστη απόδοση του οχήματος για την εκτέλεση της εργασίας σας με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.

Ελπίζουμε το συγκεκριμένο άρθρο να σας έχει δώσει όλες τις απαντήσεις που ψάχνετε σχετικά με το πώς μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση αγροτικού οχήματος ή φορτηγού, ώστε να κάνετε τη δουλειά σας χωρίς προβλήματα.


Εάν σας ενδιαφέρει η βελτίωση ή αναβάθμιση της απόδοσης του τρακτέρ ή του φορτηγού σας, μη χάνετε άλλο χρόνο και προγραμματίστε chip tuning του εγκεφάλου του οχήματος!