Τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα έχουν γίνει η νέα μόδα του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η παραγωγή και η κυκλοφορία τους αυξάνεται συνεχώς, καθώς η ηλεκτροκίνηση έχει καταστεί αρκετά δημοφιλής.

Όλο και περισσότερες μάρκες αυτοκινήτων στρέφονται σε τέτοιες εναλλακτικές λύσεις, επεκτεινόμενες, πλέον, και σε μοντέλα ιδιαίτερα εμπορικών κατηγοριών.

Έτσι, έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα SUV, μεγάλα, μικρομεσαία, μικρά και, γενικά, κάθε είδους και μεγέθους.

Σε επίπεδο συνολικών πωλήσεων, η Κίνα φαίνεται να κατέχει τα πρωτεία

Αν θέλετε, λοιπόν, να είστε εντός… (τεχνολογικής) μόδας και, ταυτόχρονα, να συνεισφέρετε στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να σκεφτείτε την αγορά υβριδικού ή ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Είναι λογικό, όμως, να αναρωτιέστε τι να επιλέξετε: ηλεκτρικό ή υβριδικό;

Γι’ αυτό, πάμε να κάνουμε μια αναλυτική παρουσίαση και σύγκριση για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε!

Τι είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Τι ακριβώς είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ηλεκτρικά οχήματα αποκαλούνται όλα όσα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό!

Η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται στην μπαταρία, από εκεί περνάει στον ελεγκτή και έπειτα στον ηλεκτροκινητήρα. Αυτή είναι η διαδικασία που κινεί τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Το πλέον διακριτό χαρακτηριστικό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ότι, αφού δεν κινούνται με τον παραδοσιακό τρόπο (καύσιμα), «γεμίζουν» με φόρτιση της μπαταρίας τους (στο σπίτι ή σε σταθμούς φόρτισης).

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα

Κάθε νέα τεχνολογία συνοδεύεται από τα θετικά και τα αρνητικά της. Φυσικά, αυτό δεν θα μπορούσε να μην ισχύει και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ας ξεκινήσουμε από τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αρχικά, ένα μεγάλο αντικίνητρο είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλούνται σε τιμές ιδιαίτερα υψηλές.

Οι καινοτόμες τεχνολογίες τους, τα υλικά που χρησιμοποιούν (κυρίως οι μπαταρίες) αλλά και η μη μαζικοποίηση της παραγωγής τους έως τώρα είναι παράγοντες που εκτοξεύουν το κόστος αγοράς.

Επίσης, έχουν περιορισμένη αυτονομία και, άρα, μπορούν να διανύσουν μικρότερες αποστάσεις συγκριτικά με τα συμβατικά που κινούνται με πετρέλαιο, βενζίνη ή φυσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει ότι, αναγκαστικά, θα κάνουν συχνότερες στάσεις, ενώ η φόρτισή τους διαρκεί πολύ περισσότερο από τον κλασικό ανεφοδιασμό καυσίμου.

Τα πλεονεκτήματά τους, ωστόσο, φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά.

Ένα από τα σπουδαιότερα είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς το ηλεκτρικό αυτοκίνητο εκπέμπει μηδενικούς ρύπους και έχει εντελώς αθόρυβη λειτουργία.

Επιπλέον, τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα έχουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και τέλος ταξινόμησης, ενώ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση και κυρίως, γενναία κρατική επιδότηση αγοράς.

Επιπλέον, η συντήρησή τους γίνεται πολύ πιο αραιά και κοστίζει ελάχιστα.

Όπως καταλαβαίνετε, η ανακούφιση που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση στην τσέπη σας σε βάθος χρόνου είναι μεγάλη!

Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο;

Γυναίκα χρησιμοποιεί σταθμό φόρτισης αυτοκινήτων.

Η δεύτερη κατηγορία μη συμβατικών αμαξιών είναι τα υβριδικά. Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο και πώς λειτουργεί.

Η βασικότερη διαφορά ανάμεσα σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα είναι ότι η υβριδική τεχνολογία χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη δύο διαφορετικών κινητήρων: ενός συμβατικού εσωτερικής καύσης κι ενός ηλεκτρικού.

Αυτό σημαίνει ότι, όταν η ηλεκτρική ενέργεια εξαντλείται, αναλαμβάνει την κίνηση ο συμβατικός κινητήρας.

Υπάρχουν τρία είδη υβριδικών οχημάτων: τα full hybrid (πλήρως υβριδικά), τα mild hybrid (ήπια υβριδικά) και τα plug in hybrid (υβριδικά εξωτερικής φόρτισης).

Η μπαταρία των δύο πρώτων φορτίζει κατά την οδήγηση (με φρενάρισμα ή «εγκατάλειψη» του γκαζιού).

Αντίθετα, τα plug in υβριδικά, που διαθέτουν μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας (άρα, μεγαλύτερη αυτονομία), φορτίζουν εξωτερικά μέσω πρίζας.

Υβριδικό αυτοκίνητο: Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα

Το υβριδικό αυτοκίνητο έχει επίσης τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά του.

Πρώτον, η ισχύς των υβριδικών αυτοκινήτων είναι μικρότερη από αυτή των συμβατικών, καθώς ο κινητήρας καύσης τους είναι πιο αδύναμος, όπως κι ο ηλεκτρικός κινητήρας.

Επίσης, έχουν περιορισμένη ηλεκτρική αυτονομία, με την ηλεκτροκίνηση να διατηρείται για συγκεκριμένες αποστάσεις και, κυρίως, εντός πόλης.

Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει τόσο στα plug in υβριδικά, που διαθέτουν αρκετά μεγαλύτερες μπαταρίες από τα άλλα δύο είδη.

Ακόμα, έχουν μεγάλο κόστος και δυσκολία συντήρησης, καθώς η ύπαρξη δύο ειδών μηχανικών μερών (συμβατικός κινητήρας και ηλεκτροκινητήρας) συνεπάγεται συχνότερες βλάβες και, άρα, τακτικότερο έλεγχο του αυτοκινήτου.

Η υβριδική κίνηση, όμως, προσφέρει και ορισμένα εξαιρετικά πλεονεκτήματα.

Ας ξεκινήσουμε από το… καυτό θέμα της εποχής: το περιβάλλον!

Η λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα αφήνει λιγότερο χρόνο στον παραδοσιακό, με αποτέλεσμα να μειώνονται η κατανάλωση καυσίμων και οι εκπομπές ρύπων.

Έτσι, τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι πιο οικολογικά!

Επίσης, η θαυμαστή συνύπαρξη συμβατικού και ηλεκτρικού κινητήρα περιορίζει το κόστος, καθιστώντας πιο φθηνά τα υβριδικά αυτοκίνητα, καθώς καταναλώνετε λιγότερα καύσιμα, με αποτέλεσμα την πιο οικονομική οδήγηση.

Ακόμα, τα υβριδικά αυτοκίνητα δικαιούνται επιδότηση σε τέλος ταξινόμησης (-50%) και τέλη κυκλοφορίας (ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων).

Ηλεκτρικό ή υβριδικό – Τι συμφέρει;

Οικιακός σταθμός φόρτισης δίπλα σε λευκό ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Έχει έρθει, επιτέλους, η ώρα για την απόλυτη σύγκριση!

Τι συμφέρει: Ηλεκτρικό ή υβριδικό; Εμείς συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα σημεία διαφοροποίησής τους και σας τα παρουσιάζουμε!

Πάμε να τα δούμε:

  • Κόστος:

    Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αισθητά ακριβότερα από τα υβριδικά, ωστόσο μια σειρά οικονομικών ωφελειών τους δίνει το βάθρο.

    Δωρεάν στάθμευση, επιδότηση αγοράς, μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης, ελάχιστο κόστος συντήρησης και κατανάλωσης αποτελούν όλα φοβερά κίνητρα.

    Ακόμα και σε μεταχειρισμένα υβριδικά αυτοκίνητα με αισθητά χαμηλότερες τιμές να στραφείτε, το μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι ασύγκριτο!
  • Περιβάλλον:

    Άλλη μία καθαρή νίκη των ηλεκτρικών αμαξιών!

    Μπορεί τα υβριδικά να διακρίνονται από χαμηλή κατανάλωση καυσίμων λόγω των δύο κινητήρων, ωστόσο τα αμιγώς ηλεκτρικά διακρίνονται από μηδενική!

    Η ηλεκτρική κίνηση είναι η καλύτερη φίλη του περιβάλλοντος!
  • Αυτονομία:

    Τα ηλεκτρικά οχήματα, συνήθως, έχουν προκαθορισμένη αυτονομία μέχρι να χρειαστούν επαναφόρτιση.

    Αντίθετα, στα υβριδικά, μόλις εξαντληθεί η ηλεκτρική ενέργεια, αναλαμβάνει ο κλασικός κινητήρας καύσης, οπότε η αυτονομία τους είναι αυξημένη.

    Έτσι, ένα ξέγνοιαστο μακρινό ταξίδι είναι εφικτό με ένα υβριδικό αυτοκίνητο!
  • Ανεφοδιασμός:

    Τα ηλεκτρικά αμάξια έχουν ανάγκη από φόρτιση, είτε σε οικιακή πρίζα, είτε σε κάποιον εξειδικευμένο σταθμό.

    Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε χώρο στο σπίτι σας για κάποιον φορτιστή, ενώ το δίκτυο σταθμών φόρτισης στη χώρα δεν είναι ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο.

    Επίσης, η φόρτισή τους μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο.

    Αντίθετα, τα υβριδικά που διαθέτουν και συμβατικό κινητήρα σάς επιτρέπουν να ανεφοδιάζεστε γρήγορα και σχεδόν σε κάθε… γωνία, αφού βενζινάδικα υπάρχουν παντού!

Ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα – Συμπέρασμα

Κλείνοντας, αν αυτό που θέλετε είναι οικονομική αλλά και οικολογική μετακίνηση, τότε οι λύσεις βρίσκονται μπροστά στα μάτια σας: τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα!

Ελπίζουμε μέσα από αυτό το κείμενο να σας βοηθήσαμε να κατανοήσετε τι είναι το καθένα, πώς λειτουργεί, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του!

Και να έχουμε διευκολύνει έστω και λίγο την απόφασή σας.


Αν σας άρεσε το άρθρο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας για να βοηθήσετε και τους ίδιους να κάνουν την καλύτερη για αυτούς επιλογή!