Σε μια εποχή που τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα αρχίζουν να “δίνουν τόπο” σε νέες τεχνολογίες, πιθανότατα θα αναρωτιέστε το τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία εκσυγχρονίζεται εφαρμόζοντας εναλλακτικούς τρόπους κίνησης, με νέα μοντέλα αυτοκινήτων να έχουν εμφανιστεί. Παράδειγμα τέτοιων μοντέλων είναι το υβριδικό αυτοκίνητο ή το ηλεκτρικό.

Στο συγκεκριμένο άρθρο δε θα μιλήσουμε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θα επικεντρωθούμε στο τι είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα και θα αναλύσουμε το υβριδικό σύστημα κίνησης.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι ακριβώς σημαίνει υβριδικό αυτοκίνητο και πώς λειτουργεί!

Πώς λειτουργεί το υβριδικό αυτοκίνητο

Η υβριδική τεχνολογία οφείλει τη δημοφιλία της στην Toyota. Το Toyota Prius ήταν το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής στην ιστορία (1997), ενώ το Toyota Yaris Hybrid αναδείχθηκε Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο του 2021.

Φαίνεται, γενικά, ότι τα υβριδικά αυτοκίνητα της Τουότα (που παράγει και ισχυρά υβριδικά SUV) είναι ασυναγώνιστα.

Μετά από αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή, ας ξεκαθαρίσουμε τι θα πει υβριδικό αυτοκίνητο.

Υβριδικό, λοιπόν, είναι το όχημα που κινείται με δύο διαφορετικούς κινητήρες: έναν εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτρικό.

Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα το πώς λειτουργεί ένα υβριδικό αυτοκίνητο και πώς ο κινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν μαζί ή εναλλάξ, ανάλογα την περίπτωση.

Ένα hybrid car χρησιμοποιεί και καύσιμο και ηλεκτρικό ρεύμα για να κινηθεί, ενώ διαθέτει και δύο διαφορετικές μπαταρίες.

Ειδικότερα, όταν επιταχύνετε από στάση, το αυτοκίνητο θέτει σε λειτουργία τον ηλεκτροκινητήρα. Γι’ αυτό και έχει εξαιρετική απόδοση εντός πόλης.

Αν χρειαστεί να επιταχύνετε ισχυρά, τότε οι δύο κινητήρες λειτουργούν παράλληλα, μεταφέροντας στις ρόδες τη μέγιστη ισχύ.

Σε περίπτωση επιβράδυνσης (φρενάρισμα ή «εγκατάλειψη» του γκαζιού), δε μεταφέρεται ενέργεια στους τροχούς, των οποίων, όμως, η κινητική ενέργεια παράγει ηλεκτρισμό φορτίζοντας την μπαταρία (σύστημα ανάκτησης ενέργειας).

Μπορεί το υβριδικό αυτοκίνητο να κινηθεί μόνο με βενζίνη;

Θα αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποιο σενάριο όπου ένα υβριδικό όχημα μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με βενζίνη.

Φυσικά! Σε σταθερές ταχύτητες το αμάξι κινείται μόνο με τον βενζινοκινητήρα, καθώς αποτελεί τον πλέον αποδοτικό τρόπο, με την ηλεκτροκίνηση να έχει πεπερασμένη αυτονομία.

Κατά την κίνηση με καύσιμο στο υβριδικό αυτοκίνητο, ο κινητήρας παράγει ενέργεια με την οποία φορτίζεται η ηλεκτρική μπαταρία για μελλοντική χρήση.

Ποια είναι τα είδη των υβριδικών οχημάτων

Άνδρας περιμένει σε σταθμό φόρτισης να φορτίσει το αυτοκίνητο.

Εκτός του τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο, μπορεί να αναρωτιέστε και το ποια είδη υπάρχουν.

Τα υβριδικά οχήματα είναι τριών ειδών: πλήρως υβριδικά (full hybrid), ήπια υβριδικά (mild hybrid) και υβριδικά εξωτερικής φόρτισης (plug-in hybrid).

Τα πλήρως υβριδικά δεν χρειάζεται να συνδεθούν σε κάποια πρίζα για φόρτιση μπαταρίας, μιας και αυτό συμβαίνει μόνο κατά την οδήγηση (π.χ. σύστημα ανάκτηση ενέργειας). Ο ηλεκτροκινητήρας τους μπορεί να δώσει κάποια λίγα χιλιόμετρα αυτονομίας

Τα ήπια υβριδικά είναι λιγότερο ισχυρά. Οι ηλεκτροκινητήρες τους είναι περισσότερο συμπληρωματικοί, αδυνατώντας να τα κινήσουν μόνοι τους. Έτσι, χρειάζονται τη βοήθεια των παραδοσιακών κινητήρων.

Το τρίτο είδος είναι το plug-in hybrid, το οποίο θα αναλύσουμε αμέσως παρακάτω.

Πώς λειτουργεί το plug in hybrid

Τα plug-in hybrid (εξωτερικής φόρτισης) αυτοκίνητα διαθέτουν αρκετά μεγαλύτερες μπαταρίες από τα υπόλοιπα είδη.

Η (ηλεκτρική) αυτονομία τους είναι αρκετά ικανοποιητική – συνήθως 50-60 χιλιόμετρα (η τεχνολογία hybrid της Toyota επιτρέπει έως 75 χιλιόμετρα).

Όταν η μπαταρία αδειάσει, μπαίνει σε λειτουργία ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, ώστε το αμάξι να συνεχίσει να κινείται.

Η κυριότερη διαφορά έγκειται στο πώς φορτίζει ένα τέτοιο υβριδικό αυτοκίνητο. Τα plug-in δεν αρκούνται στην επαναφόρτιση κατά την οδήγηση, καθώς η μπαταρία τους γεμίζει από εξωτερική πηγή (π.χ. οικιακή πρίζα).

Υβριδικό αυτοκίνητο μειονεκτήματα

Ήρθε η ώρα να σας μιλήσουμε για τα θετικά και αρνητικά των υβριδικών αυτοκινήτων. Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα μειονεκτήματα:

  • Μικρότερη ισχύς: Ο ηλεκτροκινητήρας έχει, ούτως ή άλλως, χαμηλή ισχύ, ενώ ο βενζινοκινητήρας είναι πιο αδύναμος από αυτόν ενός συμβατικού αμαξιού.

    Έτσι, τα υβριδικά αυτοκίνητα δεν ενδείκνυνται για υψηλές ταχύτητες ή επιταχύνσεις.
  • Κόστος απόκτησης: Οι τιμές για να προμηθευτείτε ένα τέτοιου είδους είναι αισθητά υψηλότερες (20-25% ακριβότερο), λόγω καινούργιας τεχνολογίας.

    Έτσι, το υβριδικό αυτοκίνητο δεν είναι καθόλου φθηνότερο από ένα παραδοσιακό.
  • Οδική συμπεριφορά: Τα υβριδικά οχήματα έχουν, συνήθως, αυξημένο βάρος (δύο κινητήρες, μπαταρίες κ.λπ.), γεγονός που τα κάνει να μην έχουν καλή οδική συμπεριφορά.

Υβριδικό αυτοκίνητο πλεονεκτήματα

Υπάρχουν και πολλοί λόγοι, πάντως, για τους οποίους θεωρούνται καλύτερα τα υβριδικά αμάξια σε σχέση με τα συμβατικά!

Πάμε να δούμε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους:

  • Συνολικό κόστος: Τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση.

    Η λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα εξοικονομεί καύσιμα από τον βενζινοκινητήρα, κάνοντας μακροπρόθεσμα το υβριδικό αυτοκίνητο πιο φθηνό.

    Επιπλέον, κάποια υβριδικά αυτοκίνητα δικαιούνται και επιδότηση, οπότε το κόστος μειώνεται ακόμα περισσότερο.
  • Φορολογικά και άλλα οφέλη: Ένα υβριδικό αυτοκίνητο αποδεικνύεται πιο συμφέρον και χάρη στη μειωμένη φορολογία.

    Τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθείτε να πληρώσετε αν αγοράσετε ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι μειωμένα ως κρατικό κίνητρο ενθάρρυνσης.
  • Περιβαλλοντική προστασία: Η σύμπραξη του ηλεκτροκινητήρα κάνει το υβριδικό αυτοκίνητο καλύτερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον, καθώς καταναλώνει λιγότερα καύσιμα και άρα, εκπέμπει λιγότερους ρύπους.

Υβριδικό, diesel ή βενζίνη – Τι συμφέρει

Κοντινή εικόνα υποδοχής φόρτισης υβριδικού αυτοκίνητου.

Ήρθε τώρα η στιγμή να κάνουμε μια τελική σύγκριση: Υβριδικό αυτοκίνητο, diesel ή βενζίνη; Τι συμφέρει περισσότερο να αγοράσετε;

Αρχικά, τα βενζινοκίνητα αμάξια κερδίζουν αναφορικά με το κόστος απόκτησης, καθώς συνιστούν τη φθηνότερη επιλογή.

Βέβαια, τα αυτοκίνητα που κινούνται με diesel έχουν χαμηλότερη κατανάλωση από τα βενζινοκίνητα (έως και 30%), ενώ και το κόστος του πετρελαίου είναι μικρότερο από της βενζίνης.

Αυτό σημαίνει πως, μακροπρόθεσμα, τα ντιζελοκίνητα οχήματα θα αποδειχθούν πιο οικονομικά.

Ωστόσο, ο νικητής είναι ξεκάθαρος: τα υβριδικά!

Σύμφωνα με έρευνες, οι Ευρωπαίοι οδηγοί διανύουν ημερησίως αποστάσεις ίσες με 60 χιλιόμετρα περίπου. Ακριβώς, δηλαδή, όση και η αυτονομία που προσφέρουν τα υβριδικά αυτοκίνητα!

Έτσι, μπορείτε να κινείστε καθημερινά μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, κάνοντας φοβερή εξοικονόμηση καυσίμων. Με αποτέλεσμα το υβριδικό αυτοκίνητο να είναι αρκετά πιο οικονομικό από τα υπόλοιπα! Αν προσθέσετε και το γεγονός ότι έχει χαμηλότερο κόστος στο τελωνείο μαζί με τα υπόλοιπα φορολογικά οφέλη, τότε οι αμφιβολίες σας διαλύονται!

Τα υβριδικά αυτοκίνητα με λίγα λόγια

Μπορεί ακόμα και το πιο φθηνό υβριδικό αυτοκίνητο να κοστίζει περισσότερο από ένα αντίστοιχο συμβατικό.

Ωστόσο, να είστε σίγουροι ότι η τεράστια εξοικονόμηση καυσίμων που παρέχει θα ανακουφίσει μακροχρόνια την τσέπη σας, ενώ ταυτόχρονα θα γίνετε άξιος σύμμαχος του περιβάλλοντος!

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να κατανοήσετε το τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο, πώς λειτουργεί αλλά και τα θετικά και αρνητικά του!

Και αν βρίσκεστε στο δίλημμα «υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο», μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο για να σας βοηθήσει να επιλέξετε!