Το ρετάρισμα κινητήρα αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα των αυτοκινήτων και μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη είτε απλών είτε πιο σοβαρών βλαβών.

Ο κινητήρας είναι το βασικότερο εξάρτημα του οχήματος και είναι απαραίτητο να λειτουργεί στην εντέλεια, προκειμένου να ταξιδεύετε με ασφάλεια και άνεση.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τον εντοπισμό και την έγκαιρη αντιμετώπιση οποιασδήποτε σχετικής βλάβης.

Πέρα από τη διάγνωση και την αντιμετώπιση, καλό είναι να γνωρίζετε επίσης ότι μπορείτε να αυξήσετε τις επιδόσεις σας στην άσφαλτο, καθώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι αύξησης ροπής του κινητήρα σας.

Τι είναι το ρετάρισμα κινητήρα

Ας επανέλθουμε, όμως, για να δούμε τι ακριβώς είναι το ρετάρισμα κινητήρα βενζίνης, πετρελαίου ή υγραερίου.

Ρετάρισμα, λοιπόν, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το αυτοκίνητό σας έχει λιγότερη δύναμη από το κανονικό, αρνείται να ανεβάσει στροφές (μπούκωμα), ενώ είναι πιθανό να παρουσιάζει τρέμουλο και θόρυβο.

Πώς θα καταλάβεις αν ρετάρει το αμάξι – Συμπτώματα & Διάγνωση βλάβης

Το ρετάρισμα και κόμπιασμα του κινητήρα μπορεί να εμφανιστεί σε υψηλές ή χαμηλές στροφές, στο ρελαντί, στην εκκίνηση ή ακόμα και να εκδηλωθεί με διακοπές του αυτοκινήτου εν κινήσει.

Αν ρετάρει το αμάξι σας, υπάρχει περίπτωση να εκδηλώσει συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να σας υποψιάσουν, ώστε να το ελέγξετε άμεσα με τη βοήθεια κάποιου ειδικού και να προλάβετε τυχόν μεγαλύτερες ζημιές.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε ότι η μηχανή του αυτοκινήτου ρετάρει;

Πάμε να δούμε μαζί ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του συγκεκριμένου προβλήματος.

Αναβοσβήνει το λαμπάκι check engine

Αναμμένο λαμπάκι κινητήρα στο ταμπλό αυτοκινήτου. Ένα από τα πιο γνωστά συμπτώματα εμφάνισης ρεταρίσματος κινητήρα.

Μια ισχυρή σχετική ένδειξη είναι το να αναβοσβήνει το λαμπάκι check engine.

Τα σύγχρονα οχήματα διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου, οπότε αν τυχόν ανάβει ή αναβοσβήνει η ενδεικτική λυχνία βλάβης κινητήρα, τότε έχει εντοπιστεί κάποιο σφάλμα στη λειτουργία που απαιτεί αντιμετώπιση.

Άρα, το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση θα ήταν να σταματήσετε να αναρωτιέστε γιατί ανάβει το λαμπάκι του κινητήρα και να επισκεφτείτε άμεσα το συνεργείο αυτοκινήτων σας.

Δύσκολη επιτάχυνση

Άλλο ένα κλασικό σημάδι αυτού του προβλήματος αποτελεί η δύσκολη επιτάχυνση.

Όταν το αυτοκίνητό σας ζορίζεται να επιταχύνει, επιταχύνει πιο αργά από το συνηθισμένο ή τινάζεται στο πάτημα του γκαζιού, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα στη μηχανή.

Το ρετάρισμα, λοιπόν, μπορεί να γίνει φανερό και στην επιτάχυνση.

Βγαίνει λευκός καπνός από την εξάτμιση

Άσπρος καπνός βγαίνει από εξάτμιση αυτοκινήτου, ένδειξη ότι υπάρχει ρετάρισμα κινητήρα.

Το να βγαίνει από την εξάτμιση άσπρος καπνός συνιστά ακόμα ένα «καμπανάκι» για ρετάρισμα κινητήρα.

Ο λευκός καπνός σημαίνει ότι το αμάξι σας καίει λάδια και ότι χρειάζεται αλλαγή φλάντζας κεφαλής. Οπότε, καλό είναι να προσέχετε ανά διαστήματα το χρώμα του καυσαερίου που βγαίνει από την εξάτμιση, προκειμένου να έχετε πάντα την κατάσταση υπό έλεγχο.

Ασυνήθιστος θόρυβος

Με δεδομένο ότι η συχνότητα της παρουσίας σας στο αμάξι είναι μεγάλη, είναι λογικό να είστε εξοικειωμένοι με τον θόρυβο που κάνει συνήθως.

Αν το αμάξι σας ρετάρει, είναι πιθανό να ακούτε πιο ασυνήθιστους θορύβους που μπορεί να μοιάζουν με μικρούς κρότους ή σφυρίγματα.

Τρέμουλο

Τα αυτοκίνητα είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε η κίνησή τους να γίνεται με τις λιγότερες δυνατές δονήσεις ή «αναταράξεις».

Αν, όμως, παρατηρήσετε περισσότερες δονήσεις ή τρέμουλο σε σχέση με τα συνηθισμένα επίπεδα, τότε έχετε στα χέρια σας μια ένδειξη ότι ρετάρει ο κινητήρας σας – του οποίου τις επιδόσεις μπορείτε να απογειώσετε, απολαμβάνοντας τα οφέλη χαρτογράφησης του κινητήρα -.

Ρετάρισμα κινητήρα – Αντιμετώπιση βλάβης

Μία από τις αιτίες που μπορεί να μπουκώνει, να «λοξυγκιάζει» ή να σβήνει το αυτοκίνητο είναι οι χαλασμένοι αναφλεκτήρες (μπουζί) ή πολλαπλασιαστές, οπότε ο έλεγχος και η αντικατάστασή τους είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε ένα πρώτο στάδιο ελέγχου.

Αν δε βρίσκεται εκεί το πρόβλημα, μπορείτε να τσεκάρετε για τυχόν διαρροές στην πολλαπλή εισαγωγής του αυτοκινήτου ή να ελέγξετε την πίεση του καυσίμου.

Κάτι ακόμα που ίσως χρειάζεται να γίνει είναι μια μέτρηση της συμπίεσης του κινητήρα που θα δείξει την κατάσταση των βασικών μηχανικών μερών του.

Πάντως, το ιδανικό για την πλήρη διάγνωση βλαβών αυτοκινήτου αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους είναι να επισκεφτείτε τους ειδικούς.

3 Tips πρόληψης βλαβών κινητήρα & Συντήρησης

Άντρας αλλάζει λάδια στη μηχανή, ώστε να αποτρέψει το ρετάρισμα κινητήρα.

Το στάδιο της αντιμετώπισης της βλάβης είναι κάτι που προσπαθούν όλοι να αποφύγουν, ωστόσο ελάχιστοι το πετυχαίνουν.

Εσείς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά και να ακολουθήσετε τις συμβουλές που θα σας δώσουμε παρακάτω, προκειμένου να προλαβαίνετε την εμφάνιση σχετικών προβλημάτων.

Δείτε παρακάτω τρία tips πρόληψης βλαβών κινητήρα:

  • Αφήστε τη μηχανή να ζεσταθεί πριν ξεκινήσετε, ώστε το λάδι να κυκλοφορήσει παντού και να βοηθήσει τη μηχανή να λειτουργήσει ομαλά.
  • Αλλάξτε συχνά τα λάδια για τη μεγαλύτερη προστασία του κινητήρα (αν δεν το κάνετε τακτικά, να ξέρετε ότι η χαμηλή πίεση λαδιού κινητήρα μπορεί να οδηγήσει στην υπερθέρμανσή του).
  • Αντικαταστήστε έγκαιρα τον ιμάντα ή την καδένα χρονισμού για να προλάβετε τυχόν συμπτώματα.

Κλείνοντας

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να καταλάβετε τι είναι το ρετάρισμα κινητήρα, τι συμπτώματα προκαλεί, πώς να το αντιμετωπίζετε αλλά και τι πρέπει να κάνετε για να φροντίζετε σωστά την «καρδιά» του αυτοκινήτου σας, προλαβαίνοντας την εμφάνιση σχετικών προβλημάτων.


Για να εξασφαλίσετε εξαιρετικές επιδόσεις του αυτοκινήτου σας, μη χάνετε χρόνο και προγραμματίστε τη βελτίωση του κινητήρα σας.