Φανταστείτε τον εαυτό σας να βρίσκεται στην είσοδο ενός αεροσκάφους, αιωρούμενοι 13.000 πόδια πάνω από το έδαφος. Είστε έτοιμοι για την πρώτη σας εμπειρία ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο. Η αδρεναλίνη σας κορυφώνεται, και το μόνο που δεν θα θέλατε να σας απασχολεί είναι αν το αλεξίπτωτo σας είναι σωστά εφαρμοσμένο. Αν είχατε προβεί σε διεξοδικό έλεγχο του εξοπλισμού σας πριν ακόμη επιβιβαστείτε στο αεροσκάφος, τότε αυτή η ανησυχία δεν θα σας είχε καταλάβει. Παρόμοια, η οδήγηση ενός αυτοκινήτου μια ημέρα στην πίστα μπορεί να σας χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές συγκίνησης, όμως χωρίς την τήρηση καίριων προφυλάξεων, η εν λόγω ημέρα διασκέδασης ενδέχεται να μην εξελιχθεί όπως προγραμματίσατε.

Σύστημα φρένων

Παρότι συχνά υποτιμάται, ο έλεγχος των φρένων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της συντήρησης ενός αυτοκινήτου. Η τελευταία κατάσταση που θα θέλατε να βρεθείτε είναι να καταλήξετε με το πεντάλ του φρένου να φτάνει στο πάτωμα χωρίς να μπορείτε να μειώσετε ταχύτητα, ειδικά τρέχοντας με πάνω από 150 χλμ/ώρα καθώς πλησιάζετε την επόμενη στροφή.

Η αντικατάσταση του υγρού φρένων με ένα υψηλής ποιότητας είδος αποτελεί την πιο άμεση αναβάθμιση για τη βελτίωση της απόδοσης των φρένων σας. Αρχάριοι στην οδήγηση σε πίστα συχνά αντιμετωπίζουν το ζήτημα ενός σπογγώδους αισθήματος στο πεντάλ φρένων μετά από μερικούς γύρους, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στον βρασμό του υγρού φρένων.

Αυτός ο βρασμός δημιουργεί φυσαλίδες αέρα στο σύστημα, οι οποίες, σε αντίθεση με το υγρό, συμπιέζονται εύκολα όταν εφαρμόζεται πίεση στο πεντάλ φρένου, μειώνοντας την ικανότητα των δαγκανών ή των τυμπάνων να πιέζουν τα τακάκια επάνω στο δίσκο και συνεπώς να επιβραδύνουν το αυτοκίνητο. 

Τα υγρά φρένων υψηλών επιδόσεων διαθέτουν υψηλότερο σημείο βρασμού και σχεδιάζονται να αντέχουν στις αυξημένες θερμοκρασίες που συναντώνται στην πίστα, μειώνοντας τις πιθανότητες για βρασμό του υγρού. 

Δεδομένου ότι όλα τα υγρά φρένων είναι υγροσκοπικά και απορροφούν υγρασία, η οποία με τη σειρά της μειώνει το σημείο βρασμού τους, η αντικατάσταση τους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν το όχημα στην πίστα, είναι ιδιαίτερα συνιστώμενη.

Στον κατάλογο των επιθυμητών αναβαθμίσεων για την ενίσχυση της επιδόσεως των φρένων, οι γραμμές των φρένων έχουν σημαντική θέση. Οι συμβατικές γραμμές φρένων, που παρέχονται από τους κατασκευαστές (OEM), συνήθως φτιάχνονται από καουτσούκ. Τα εξαρτήματα από καουτσούκ, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών φρένων, έχουν την τάση να αφυδατώνονται και να υφίστανται φθορά, ειδικά όταν εκτίθενται σε αυξημένες απαιτήσεις πέδησης, όπως στο περιβάλλον μιας αγωνιστικής πίστας.

Η επιλογή να αναβαθμίσετε σε ένα πιο σύγχρονο κιτ γραμμών φρένων από ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αστοχίας, ενώ παράλληλα αυξάνει την απόδοση.

Διαφέροντας από τις γραμμές καουτσούκ που μπορεί να υποστούν ένα μικρό ποσοστό διαστολής κατά τη διάρκεια πέδησης, οι γραμμές φρένων από ανοξείδωτο χάλυβα δεν διαστέλλονται σχεδόν καθόλου υπό πίεση, πράγμα που συνεπάγεται μια πιο ακριβή και αποτελεσματική ανταπόκριση του πεντάλ φρένου, ως αποτέλεσμα ενισχύοντας τη συνολική απόδοση της πέδησης.

Κατά την τελική προετοιμασία του συστήματος φρένων, είναι κρίσιμο να εξετάσετε τα τακάκια φρένων. Τα τακάκια των φρένων είναι υπεύθυνα για τη σύσφιξη στο ρότορα/τύμπανο των φρένων, ώστε να επιβραδύνουν το όχημα και τελικά να το σταματήσουν.

Ενώ τα εργοστασιακά τακάκια φρένων είναι κατασκευασμένα για χαμηλές θερμοκρασίες και καθημερινή χρήση, συχνά δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις υψηλές θερμοκρασίες της πίστας, οδηγώντας σε υπερθέρμανση και μείωση της απόδοσης φρένων. Αντίθετα, τα τακάκια φρένων υψηλών επιδόσεων μπορούν να λειτουργήσουν αξιόπιστα σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ξεπερνώντας τους 1000+ βαθμούς, διατηρώντας την αποτελεσματικότητα της πέδησης ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες. Η επένδυση σε τακάκια φρένων υψηλών επιδόσεων είναι ιδανική για τη βελτίωση της ασφάλειας και της απόδοσης στην πίστα.

Λίστα ελέγχου πριν την “πτήση’’ 

Αναβαθμίζοντας σε υγρό φρένων υψηλών επιδόσεων, ανοξείδωτες σωληνώσεις και τακάκια φρένων προηγμένης απόδοσης, ενισχύεται σημαντικά η επιδόση πέδησης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχετε όλα τα μέρη του συστήματος φρένων για σωστή λειτουργία.

Η επιθεώρηση για διαρροές στα εξαρτήματα πέδησης, όπως ο κύριος κύλινδρος και οι δαγκάνες, είναι κρίσιμη. Επιπλέον, η συντήρηση των πείρων οδήγησης της δαγκάνας, καθαρίζοντας τους και λιπαίνοντας τους τακτικά, αποτρέπει προβλήματα όπως η ανισόρροπη φθορά ή η κλίση του οχήματος κατά τη διάρκεια έντονης πέδησης. 

Παρακάτω σας έχουμε φτιάξει μια ενδεικτική λίστα με τα αντικείμενα που θα πρέπει να έχετε μαζί σας στην πίστα ώστε να γίνει η όλη εμπειρία πιο ευχάριστη και ταυτόχρονα εργονομική:

  • Βασική εργαλειοθήκη 

Κλειδιά κοινού μεγέθους, υποδοχές, κατσαβίδια, πένσες κλπ. 

  • Λάδι κινητήρα 
  • Υγρό φρένων 
  • Αποσταγμένο νερό(για το ψυγείο)
  • Μανόμετρο ελαστικών
  • Γάντια μιας χρήσης
  • Κλειδί ροπής
  • Φακός 
  • Γρύλος και βάσεις γρύλου
  • Καθοριστικό τζαμιών 
  • Μονωτική ταινία 

Εξαρτήματα ανάρτησης

Υπάρχει μια παροιμία που λέει, ‘’Αν πιστεύεις ότι κάτι θα σπάσει, τότε θα σπάσει σίγουρα στην πίστα” 

Σε αγωνιστικές συνθήκες, τα εξαρτήματα ανάρτησης υφίστανται συχνά βλάβες λόγω των υψηλών δυνάμεων g που ασκούνται, αρκετά πέραν των καθημερινών απαιτήσεων. Ράβδοι πρόσδεσης, εσωτερικοί και εξωτερικοί, είναι τα πλέον επιρρεπή σημεία αστοχίας.

Ο τακτικός έλεγχος για σχισμές στις μπότες, διαρροές, ή υπερβολική χαλαρότητα είναι απαραίτητος. Επιπρόσθετα, η εξέταση των δακτυλίων ανάρτησης για ρωγμές και το κατάλληλο σφίξιμο των παξιμαδιών και βιδών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή αποτελούν βασικές πρακτικές. 

Σύστημα ψύξης

Στις πίστες, κινητήρας και κιβώτιο ταχυτήτων εκτίθενται σε έντονα φορτία και θερμοκρασίες, καθιστώντας κρίσιμο τον ρόλο του συστήματος ψύξης για τη διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας λειτουργίας. Με τον χρόνο, οι εύκαμπτοι σωλήνες ψυκτικού μπορεί να στεγνώσουν και να ραγίσουν, προκαλώντας διαρροές.

Η ενίσχυση του συστήματος ψύξης με αντικατάσταση των σωλήνων καουτσούκ με ενισχυμένους σιλικονούχους σωλήνες και την προσθήκη ενός πρόσθετου συστήματος ψύξης βελτιώνει την αποδοτικότητα και προλαμβάνει βλάβες. Η αντικατάσταση του ψυκτικού υγρού κάθε δύο χρόνια εγγυάται την ομαλή λειτουργία του κινητήρα. 

Σύστημα κίνησης

Για τους παθιασμένους με την οδήγηση, η αίσθηση της επιτάχυνσης και του ήχου του κινητήρα στα όρια του είναι ασύγκριτη. Ωστόσο, μια 20 έως 30 λεπτά συνεχής οδήγηση σε αυτό το επίπεδο θέτει τον κινητήρα και το κιβώτιο σε ακραία φορτία και θερμοκρασίες. Κρίσιμος είναι ο ρόλος του συνθετικού λαδιού καλής ποιότητας για τη σωστή λίπανση και προστασία των κινούμενων μερών.

Πριν από την είσοδο στην πίστα, η επιδιόρθωση οποιασδήποτε διαρροής στον κινητήρα ή στο κιβώτιο είναι απαραίτητη, καθώς η διαρροή λαδιού μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες συνθήκες στην πίστα, αναγκάζοντας όλους να διακόψουν την οδήγηση μέχρι τον καθαρισμό. Αυτό σημαίνει πολύτιμο χρόνο χαμένο, επομένως η εξασφάλιση της απουσίας διαρροών πριν από την εκκίνηση είναι απολύτως σημαντική. 

Ελαστικά

ελαστικά για καλύτερο έλεγχο

Είναι λανθασμένη η άποψη ότι το όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με αγωνιστικά ελαστικά προτού το πάτε στην πίστα. Είναι εφικτό να τρέξετε με οποιονδήποτε τύπο ελαστικών, και ναι, αυτό περιλαμβάνει και τα ελαστικά όλων των εποχών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας προτού βγάλετε το μίνι βαν των γονιών σας στην πίστα αγώνων. 

Ελέγξτε κάθε ελαστικό για τυχόν τρυπήματα από αιχμηρά αντικείμενα. Ένα εκτεθειμένο ελαστικό μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη όταν πιέζετε το όχημα στα όρια.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε τα πλευρικά τοιχώματα για κοψίματα, ρωγμές ή ξηρή σήψη, καθώς οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή βλάβη. Τα ελαστικά φθείρονται ταχύτερα στην πίστα και ο έλεγχος του βάθους πέλματος ενός ελαστικού είναι ζωτικής σημασίας. Ένα ελαστικό πρέπει να έχει τουλάχιστον 2/32″ βάθος πέλματος για να διασφαλιστεί ότι το όχημα δεν θα φθείρει τα ελαστικά μέχρι τα κορδόνια μετά από μια ημέρα οδήγησης στην πίστα.

Καταλήγοντας

Για τους λάτρεις του αυτοκινήτου, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διασκεδάσετε με το όχημα σας από το να το οδηγήσετε σε μια πίστα αγώνων, δοκιμασμένο! 

Ωστόσο πριν μπείτε στην πίστα καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο σας είναι έτοιμο να αντέξει μια ολόκληρη ημέρα στην πίστα χωρίς παράπλευρες απώλειες.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες να είστε σίγουροι πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. 

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας, 

Raceroms out!