Η ηλεκτροκίνηση κάνει όλο και πιο αισθητή την εμφάνισή της στους ελληνικούς δρόμους, οπότε σιγά σιγά αρχίζουν να… αχνοφαίνονται και τρόποι για τη βελτίωση της απόδοσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το συγκεκριμένο πεδίο των τροποποιήσεων / βελτιώσεων των ηλεκτροκίνητων αμαξιών είναι ακόμη πολύ νέο, ειδικά στην Ελλάδα, όπως, άλλωστε είναι και τα ίδια τα ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είναι και ανύπαρκτο.

Όπως, λοιπόν, χωρούν βελτίωση τα συμβατικά αμάξια με τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρικά – αν και σε πιο περιορισμένο βαθμό ακόμη.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα – Τι βελτιώσεις μπορείτε να κάνετε

Η βασικότερη διαφορά μεταξύ ηλεκτρικών και παραδοσιακών οχημάτων είναι πως τα πρώτα λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια αντί καυσίμου. Επίσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνηταδιαθέτουν μόνο μια σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, σε αντίθεση με τα συμβατικά που έχουν πέντε ή έξι σχέσεις.

Αν, παρεμπιπτόντως, αναρωτιέστε γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μονάχα μια ταχύτητα, να σας πούμε πως αυτό συμβαίνει επειδή ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει τη μέγιστη ροπή από την πρώτη στιγμή λειτουργίας. Οπότε δεν υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης κιβωτίου ταχυτήτων για να βοηθά τον κινητήρα να λειτουργήσει στην καλύτερη δυνατή περιοχή στροφών.

Για να επανέλθουμε:

Ένα συμβατικό και ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο λειτουργούν, όπως είπαμε, εντελώς διαφορετικά και διαθέτουν αρκετά διαφορετικά εξαρτήματα, κάτι που σημαίνει ότι και οι βελτιώσεις που «σηκώνουν» τα δεύτερα είναι επίσης διαφορετικής φύσης.

Καλό είναι, άρα, να γνωρίζετε τι είδους βελτιώσεις μπορεί να δεχθεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ειδικά αν διαθέτετε τέτοιο.

Ακόμα και αν δεν έχετε, όμως, χρήσιμο θα ήταν να ξέρετε τρόπους βελτίωσης της απόδοσής του. Και αυτό γιατί η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί το μέλλον της μετακίνησης και κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει πλήρως το καύσιμο.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι είδους τροποποιήσεις / βελτιώσεις χωρούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αναβαθμίσεις μπαταρίας

Γυναίκα φορτίζει την μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου της κρατώντας το κινητό της.

Το υψηλής τάσης σύστημα μπαταριών είναι η καρδιά κάθε ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η ηλεκτρική ενέργεια με την οποία κινείται το όχημα αποθηκεύεται στις μπαταρίες και από εκεί περνάει στο ηλεκτρικό μοτέρ, όπου και μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια, προκαλώντας την κίνηση των τροχών. Έτσι, μπορεί να εξηγηθεί σύντομα το πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Για καλύτερη κατανόηση του θέματος, μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα και στο σχετικό μας άρθρο.

Όπως καταλαβαίνετε, η μπαταρία είναι από τα σημαντικότερα εξαρτήματα των συγκεκριμένων οχημάτων, οπότε η αναβάθμισή της μπορεί να ενισχύσει τις επιδόσεις τους.

Η αύξηση της χωρητικότητας της μπαταρίας και η λειτουργία της σε υψηλότερη τάση θα απελευθερώσει περισσότερη ισχύ. Για παράδειγμα, οι μπαταρίες της Tesla είναι γενικά αρκετά πιο δυνατές από τις υπόλοιπες, οπότε θα μπορούσατε να τοποθετήσετε μια τέτοια.

Η αύξηση της χωρητικότητας σημαίνει ότι η μπαταρία θα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει περισσότερη ενέργεια. Θα προσφέρει, έτσι, αισθητή βελτίωση της αυτονομίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ζήτημα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους οδηγούς ή τους ενδιαφερόμενους για αυτά τα οχήματα.

Και δικαίως, μιας και η πραγματική αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι συνήθως μικρότερη από την επίσημη. Ωστόσο, με την αύξηση χωρητικότητας της μπαταρίας, ετοιμαστείτε να απαλλαγείτε από αυτό το άγχος.

Πέραν της αύξησης χωρητικότητας, άλλος ένας τρόπος βελτίωσης επιδόσεων είναι η καλύτερη ψύξη της μπαταρίας, καθώς στην πλειοψηφία των ηλεκτρικών αμαξιών η υπερθέρμανση δίνει σήμα για μείωση της ισχύος.

Κάτι για το οποίο δε θα χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε, εφόσον εξασφαλιστεί η βελτίωση της ψύξης της μπαταρίας.

Προσθήκη κινητήρων

Μοτέρ ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η προσθήκη επιπλέον κινητήρων αποτελεί τρόπο βελτίωσης απόδοσης.

Γενικά οι ηλεκτρικοί κινητήρες (μοτέρ) είναι πολύ πιο απλοί στη σύνθεσή τους, καθώς αποτελούνται από ελάχιστα εξαρτήματα σε σχέση με τους παραδοσιακούς κινητήρες καύσης.

Όπως είπαμε παραπάνω, ο κινητήρας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική, η οποία και δίνει κίνηση στους τροχούς.

Τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα έχουν συνήθως ένα ή δύο μοτέρ. Και λέμε «αμιγώς» ηλεκτρικά, καθώς υπάρχουν και τα υβριδικά αυτοκίνητα, που διαθέτουν επίσης ηλεκτρικό κινητήρα, όπως και έναν συμβατικό εσωτερικής καύσης.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που το όχημα έχει δύο μοτέρ, το ένα μπαίνει στους μπροστινούς τροχούς και το άλλο στους οπίσθιους.

Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα προσθήκης ακόμα περισσότερων κινητήρων. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε τέσσερα μοτέρ, δηλαδή ένα σε κάθε τροχό, κάτι που όχι μόνο θα αυξήσει την ακρίβεια και την πρόσφυση αλλά και θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ.

Οπότε, να θυμάστε ότι πάντοτε υπάρχει χώρος για βελτίωση.

Προγραμματισμός / αναβάθμιση εγκεφάλου αυτοκινήτου (ECU tuning)

Η αύξηση της ισχύος του κινητήρα αποτελεί ένα αρκετά κοινό ζητούμενο για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις του αμαξιού τους.

Αυτή η αύξηση μπορεί να έρθει μέσω του επαναπρογραμματισμού ή αναβάθμισης του λογισμικού που έχουν τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα. Το λογισμικό αυτό αφορά τη Μονάδα Ελέγχου Κινητήρα (Engine Control Unit / ECU) ή πιο λαϊκά, τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου.

Μπορείτε, λοιπόν, να αναβαθμίσετε ή να (επανα)προγραμματίσετε τον εγκέφαλο του αμαξιού σας (το λεγόμενο ECU tuning ή chip tuning), ώστε να αυξήσετε την ισχύ του κινητήρα.

Τροποποιήσεις εναλλάκτη / μετατροπέα

Μετατροπέας ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η τροποποίηση του οποίου αποτελεί τρόπο βελτίωσης της απόδοσης.

Μία ακόμα βελτίωση θα μπορούσε να είναι η τροποποίηση του εναλλάκτη / μετατροπέα (inverter).

Ας πούμε, όμως, πρώτα δύο πράγματα σχετικά με το τι κάνει ο εναλλάκτης.

Ο εναλλάκτης, λοιπόν, λειτουργεί ουσιαστικά ως συνδετικός κρίκος μεταξύ μπαταρίας και κινητήρα, αναλαμβάνοντας να μετατρέψει το συνεχές ρεύμα (DC) σε εναλλασσόμενο (AC), προκειμένου να δώσει ώθηση στον κινητήρα.

Για να το πούμε απλά, όσο πιο γρήγορα περιστρέφεται το μοτέρ, τόσο πιο γρήγορη η εναλλαγή του ρεύματος. Και τελικά, όσο μεγαλύτερη η συχνότητα εναλλαγής, τόσο μεγαλύτερη ισχύς απελευθερώνεται από το μοτέρ.

Το «πείραγμα» των σχετικών ρυθμίσεων μπορεί να κάνει αυτή την εναλλαγή ακόμα πιο γρήγορη, με αποτέλεσμα ένα πιο ισχυρό μοτέρ.

Με αυτόν τον τρόπο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν ακόμα καλύτερες αποδόσεις σε ταχύτητα.

Βελτίωση απόδοσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Επίλογος

Μπορεί να μη βρισκόμαστε για τα καλά ακόμη στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, ωστόσο όλα δείχνουν ότι αυτή πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς.

Τα συμβατικά οχήματα καυσίμου δέχονται πολλές και διάφορες βελτιώσεις και είναι λογικό, μιας και κυριαρχούν στους δρόμους εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σειρά στην αναβάθμιση πλέον έχουν πάρει οι πιο σύγχρονοι ανταγωνιστές τους, με όλο και περισσότερους τρόπους βελτίωσης της απόδοσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να εμφανίζονται.


Αν σκέφτεστε να εγκαταλείψετε το παραδοσιακό καύσιμο και βρίσκεστε στο δίλημμα ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας και βρείτε την απάντηση που ψάχνετε!