
Δυναμόμετρο
Για ακόμα μια φορά η εταιρία μας πρωτοπορεί στον χώρο του tuning και φέρνει στην Ελλάδα το κορυφαίο δυναμόμετρο φορτίου DR4-B2 της Dyno Revolt.
To δυναμόμετρο DR4-B2 είναι εξοπλισμένο με δυο ηλεκτροδυναμικά φρένα και έχει συνδεδεμένα πλήρως τα εμπρός και πίσω ράουλα προσφέροντας λύσεις ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς μας πελάτες, καθώς προσομοιώνει πλήρως τις συνθήκες δρόμου.
Με τα 4000Νm ροπής πέδησης που ελέγχονται από την καινοτόμο και εξαιρετικά γρήγορη διασύνδεση, εγγυώνται το σωστό φορτίο ακόμα και των πιο ισχυρών αυτοκίνητων με κατάλληλες μετρήσεις που παρέχουν ακριβή και επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα σε κάθε μέτρηση.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Τι είναι ένα δυναμόμετρο φορτίου;
Αυτή τη στιγμή οι βασικοί τύποι δυναμόμετρων είναι δυο. Τα δυναμόμετρα αδράνειας και τα δυναμόμετρα φορτιού.
Ένα δυναμόμετρο αδρανείας έχει έναν πολύ βαρύ κύλινδρο(ους) και ένα σύστημα μέτρησης ταχύτητας. Το αυτοκίνητο μετριέται με τέρμα γκάζι. Όσο περισσότερη δύναμη έχει το αυτοκίνητο τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επιταχύνει τον βαρύ κύλινδρο. Γνωρίζοντας την αδράνεια του κυλίνδρου και την επιτάχυνση, είναι ένας απλός μαθηματικός υπολογισμός για να καθορίσουμε την ισχύ του κινητήρα κατά προσέγγιση.
Ένα δυναμόμετρο φορτιού έχει πολύ ελαφρύς κυλίνδρους. Διαθέτει επίσης ένα σύστημα μέτρησης ταχύτητας. Επιπλέον, διαθέτουν ηλεκτρομαγνητικό επιβραδυντή που εφαρμόζει φορτίο στους κυλίνδρους. Αυτό το φορτίο είναι ρυθμιζόμενο και μπορεί να λειτουργεί με σταθερή ταχύτητα καθώς και κατά την επιτάχυνση. Ο χειριστής του δυναμόμετρου μπορεί να μεταβάλει το φορτίο από σχεδόν μηδέν έως πολύ μεγάλο. Γνωρίζοντας την αδράνεια των κυλίνδρων, την επιτάχυνση και το φορτίο που εφαρμόζεται από τον επιβραδυντή, είναι ένας πιο σύνθετος υπολογισμός για να ληφθεί η ισχύς.
Ποιες οι βασικές διάφορες μεταξύ των δυναμόμετρων αδράνειας και του δυναμόμετρου φορτιού.
Α) Συντονισμός σταθερής κατάστασης - Ο συντονισμός σταθερής κατάστασης είναι το αποκορύφωμα του δυναμόμετρου φορτιού. Επειδή το δυναμόμετρο φορτίου έχει ηλεκτρομαγνητικά φρένα για να εμποδίζει τους κυλίνδρους να επιταχύνουν, μπορεί να διαφοροποιήσει με ακρίβεια πόσο φορτίο τοποθετείται στον κινητήρα του αυτοκινήτου. Όταν το δυναμόμετρο ασκεί τόσο φορτίο στον κινητήρα όσο ο κινητήρας αποδίδει, οι κύλινδροι θα σταματήσουν να επιταχύνουν και θα διατηρήσουν μια σταθερή ταχύτητα. Μπορεί δηλαδή να κρατήσει ένα αυτοκίνητο σε κατάσταση 50% γκαζιού και 2.500 σαλ ώστε να γίνει διερεύνηση μιας αστοχίας που συμβαίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Επειδή ο κινητήρας δεν επιταχύνει, το ονομάζουμε σταθερή κατάσταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το δυναμόμετρο μετρά το φορτίο μεταξύ του φρένου και του αυτοκινήτου και βγάζει έναν αριθμό ενεργής ισχύος. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τον επαναπρογραμματισμό επειδή μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα οφέλη ή τις απώλειες ισχύος σε πραγματικό χρόνο ώστε να κάνουμε πολλές και διάφορες μετρήσεις σε μεγάλο φάσμα στροφών και ανοίγματος γκαζιού. Όταν ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση, ο κινητήρας θα έχει βέλτιστο χρονισμό ανάφλεξης και τροφοδοσία καυσίμου σε όλα τα σημεία του εύρους λειτουργίας του από το ρελαντί έως τη μέγιστη ισχύ.
Με ένα δυναμό αδρανείας δεν υπάρχει τρόπος να εμποδίσετε τους κυλίνδρους να επιταχύνουν και επομένως δεν υπάρχει τρόπος να διατηρήσετε μια σταθερή κατάσταση.
Β) Ακριβέστερη μέτρηση - Επειδή τα δυναμόμετρα αδράνειας χρησιμοποιούν μια βαριά μάζα για να προσομοιώσουν την αδράνεια του αυτοκινήτου που δοκιμάζεται, είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν μικρές αλλαγές στην ισχύ. Η μεγάλη μάζα των κυλίνδρων έχει ως αποτέλεσμα πολύ μικρές αλλαγές στην ταχύτητα του κυλίνδρου που οι αισθητήρες του δυναμόμετρου αδρανείας δυσκολεύονται να συλλέξουν. Εάν ο αισθητήρας και ο υπολογιστής δεν δουν την αλλαγή στην ταχύτητα του κυλίνδρου, το γράφημα δυναμόμετρου δεν θα εμφανίσει πτώση στην ισχύ. Ωστόσο, ένα δυναμόμετρο φορτίου χρησιμοποιεί κυλίνδρους με πολύ μικρή μάζα και μετρά απευθείας την ισχύ αντί να την υπολογίζει. Οι γρήγορες πτώσεις ισχύος θα ληφθούν από τον αισθητήρα φορτίου και θα εμφανιστούν στο γράφημα. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για την εύρεση προβλημάτων και τη διασφάλιση ότι ο κινητήρας σας λειτουργεί σωστά.
Γ) Το φορτίο μπορεί να ελεγχθεί - Με δυναμόμετρα αδρανείας το φορτίο που ασκείται στον κινητήρα καθώς επιταχύνεται βασίζεται στην αδράνεια των κυλίνδρων δυναμόμετρου. Αυτή η αδράνεια ρυθμίζεται από τη μάζα των κυλίνδρων και δεν μπορεί να αλλάξει. Η αδράνεια των κυλίνδρων δυναμόμετρου καθορίζει άμεσα πόσο γρήγορα θα επιταχύνει ο κινητήρας του αυτοκινήτου σε κάθε ταχύτητα. Στην ιδανική περίπτωση, αυτή η αδράνεια θα ήταν ίση με την αδράνεια του αυτοκινήτου που δοκιμάζεται, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Η αδράνεια θα είναι σχεδόν πάντα υψηλότερη ή χαμηλότερη από την αδράνεια του αυτοκινήτου και ως αποτέλεσμα ο κινητήρας επιταχύνει πιο γρήγορα ή πιο αργά από ό,τι στο δρόμο. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο ρύθμισης του κινητήρα και στο πόσο ακρίβεια έχει το δυναμόμετρο στις πραγματικές συνθήκες. Επειδή ένα δυναμόμετρο φορτίου είναι σε θέση να μεταβάλλει ενεργά το φορτίο στους κυλίνδρους, μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό επιτάχυνσης όπως θέλει ο χειριστής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ρεαλιστικά φορτία για το συγκεκριμένο όχημα ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν φορτία που προσομοιώνουν την οδήγηση σε λόφο.
Δ) Διάγνωση προβλήματος - Αυτή η δυνατότητα επιστρέφει στην ικανότητα ελέγχου του φορτίου και ρύθμισης σταθερής κατάστασης. Ένα δυναμόμετρο φορτίου είναι σε θέση να προσομοιώνει τις συνθήκες του δρόμου σε ένα ασφαλές περιβάλλον, ενώ επιτρέπει στον τεχνικό να παρακολουθεί το αυτοκίνητο και τον κινητήρα του. Ένα δυναμόμετρο αδρανείας δεν είναι σε θέση να προσομοιώσει με ακρίβεια όλες τις συνθήκες του δρόμου εκτός από λίγες, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη τη διάγνωση προβλημάτων.
Αυτό σημαίνει αυτό ότι ο επαναπρογραμματισμος με τέρμα γκάζι είναι δυνατός σε δυναμό αδρανείας, αλλά απαιτείται δυναμόμετρο φορτίου για τον επαναπρογραμματισμο ολόκληρου του φάσματος ενός κινητήρα;
Η χαρτογράφηση με τέρμα ανοιχτό γκάζι είναι δυνατή σε ένα δυναμόμετρο αδρανείας με περιορισμένο τρόπο. Για παράδειγμα, ας εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μετρήσουμε δύο αυτοκίνητα με τον ίδιο κινητήρα 150 HP. Το ένα αυτοκίνητο ζυγίζει 2.000 κιλά, το δεύτερο ζυγίζει 3.000 κιλά. Στο δρόμο το βαρύτερο αυτοκίνητο θα επιταχύνει πολύ πιο αργά από το ελαφρύτερο αυτοκίνητο.
Σε ένα δυναμόμετρο αδρανείας και τα δύο αυτοκίνητα θα επιταχύνουν με τον ίδιο ρυθμό.
Σε ένα δυναμόμετρο φορτίου, ο προγραμματιστής μπορεί να επιλέξει τον ρυθμό (ή να αφήσει το λογισμικό να υπολογίσει τον ρυθμό)
Ο ρυθμός επιτάχυνσης επηρεάζει όχι μόνο τις απαιτήσεις του κινητήρα για καύσιμο κ.λπ., αλλά και οι θερμοκρασίες του θαλάμου καύσης ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την επιτάχυνση και τον χρόνο υπό φορτίο. Αυτές οι διακυμάνσεις απαιτούν διαφορετικές τιμές αντιστοίχισης.
Aξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το δυναμόμετρο DR4-B2 της DynoRevolt είναι πλήρως συγχρονισμένο. Διαθέτει δηλαδη στάνταρ πλήρη συγχρονισμό στα εμπρός με τα πίσω ράουλα. Αυτό σημαίνει ότι τα μπροστινά και τα πίσω ράουλα περιστρέφονται με την ίδια ακριβώς ταχύτητα (εξού και ο λεγόμενος «συγχρονισμός»). Τέτοια λειτουργικότητα συνδεδεμένων αξόνων προσφέρεται συνήθως ως προαιρετική επιλογή από άλλους κατασκευαστές dyno ή δεν είναι καθόλου διαθέσιμη.
Το ερώτημα είναι: είναι σημαντικός αυτός ο συγχρονισμός για τα σημερινά αυτοκίνητα;
Η απάντηση είναι απλή - ναι. Υπάρχουν πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα που, ακόμη και ενώ έχουν έναν κινητήριο άξονα, παρακολουθούν τον δεύτερο για ταχύτητα – και η μέτρησή τους σε ενα μη συγχρονισμενου άξονα δυναμό δεν προκαλεί μόνο σφάλμα ABS, αλλά και απώλεια ισχύος ή περίεργη συμπεριφορά του ελέγχου πρόσφυσης. Σε πολλά αυτοκίνητα, ακόμα κι αν απενεργοποιήσετε το traction control, δεν είναι τελείως απενεργοποιημένο – ορισμένες λειτουργίες παραμένουν, καθιστώντας αδύνατη την τέλεια μέτρηση ισχύος.
Για αυτοκίνητα 4x4, το πρόβλημα της μέτρησής τους χωρίς τη σύνδεση μπροστινού με πίσω άξονα προέρχεται από την ενεργή διαχείριση ισχύος – πολλά λεγόμενα αυτοκίνητα 4wd είναι 2wd με τον δεύτερο άξονα να συνδέεται περιστασιακά με ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη. Μόνο τα ραουλα με συγχρονισμό καθιστούν δυνατή τη δοκιμή τέτοιων αυτοκινήτων σε δυναμομετρο (ειδικά με συμπλέκτη Haldex ή παρόμοιο).
Δεν φτιάχνονται όλα τα δυναμόμετρα με τον ίδιο τρόπο. Στην Ελλάδα τα δυναμόμετρα που υπάρχουν αποτελούνται είτε από ξεπερασμένες συσκευές, είτε οι χρήστες τους διαλέγουν να μην τα αναβαθμίζουν ποτέ. Στην Raceroms δεν θα μπορούσαμε ποτέ να επιλέξουμε μια τέτοια συσκευή. Οι πελάτες μας αποτελούν την κινητήριο δύναμη μας και θέλουμε πάντα το καλύτερο για αυτούς. Για αυτόν τον λόγο και μόνο έχουμε επιλέξει να αγοράζουμε μόνο καινούριες και καινοτόμες συσκευές, και θα κάνουμε πάντα το ίδιο.
Σας ευχαριστούμε,
Η ομάδα της Raceroms
Το δυναμόμετρο ειναι διαθέσιμο στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης.