Η ηλεκτρική ενέργεια έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της αυτοκίνησης, οπότε είναι εξαιρετικά πιθανό να αναρωτιέστε τι είναι και «πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα παράγονται πλέον σε μεγάλους αριθμούς από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και κατακλύζουν σιγά σιγά όλο και περισσότερο τους δρόμους των πόλεων, όπως θα έχετε παρατηρήσει.

Τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όπως σπανιότερη και φθηνότερη συντήρηση, μηδενική κατανάλωση καυσίμου, χαμηλότερο κόστος, περιβαλλοντική προστασία, είναι αυτά που τα έχουν κάνει εξαιρετικά δημοφιλή.

Και αυτά που θα δώσουν την απάντηση την ερώτησή σου γιατί να πάρω ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Είναι πιθανό, άρα, όλα αυτά να σας έχουν βάλει σε σκέψεις για το αν πρέπει να προχωρήσετε σε αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Οπότε, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς ακριβώς κινείται ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Τι είναι

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να πούμε τι είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ηλεκτρικό, λοιπόν, είναι το αυτοκίνητο που δεν χρησιμοποιεί κάποιο καύσιμο για να κινηθεί. Αντίθετα, η κίνησή του εξαρτάται αποκλειστικά από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που αποθηκεύεται στις μπαταρίες.

Έτσι, αντί για τον κλασικό κινητήρα ή μονάδα εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ), ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαθέτει έναν (ή και περισσότερους) ηλεκτροκινητήρα.

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Από τη στιγμή που τα ηλεκτρικά οχήματα δεν χρησιμοποιούν καύσιμα παρά μόνο ηλεκτρισμό για την κίνησή τους, εύλογο είναι ότι η λειτουργία τους είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των συμβατικών αυτοκινήτων με τους κινητήρες καύσης.

Ας δούμε βήμα – βήμα τη τη λειτουργία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

  • Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται, αποθηκεύεται στις μπαταρίες (συσσωρευτές έλξης).
  • Στη συνέχεια, μεταφέρεται από τις μπαταρίες στον ηλεκτρικό κινητήρα, αφού, όμως, πρώτα περάσει από τον ελεγκτή.
  • Τέλος, η ηλεκτρική ενέργεια που φτάνει στο ηλεκτρικό μοτέρ μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κίνηση του αμαξιού.

Το γεγονός ότι το ηλεκτρικό αμάξι κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό συμβάλλει σε μια οικονομική οδήγηση, ενώ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματά του!

Άντρας οδηγός προσπαθεί να καταλάβει πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, κρατώντας στα χέρια του ένα κινητό.

Τα 3 κύρια μέρη του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Είδαμε, λοιπόν, πώς λειτουργεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Και τώρα έχει έρθει η ώρα να σας παρουσιάσουμε τα κυριότερα μέρη του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Τα πιο βασικά κομμάτια του είναι τρία: ηλεκτροκινητήρας, ελεγκτής, μπαταρία.

Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά!

Ηλεκτρικός κινητήρας

Όπως είπαμε και παραπάνω, ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα ή και περισσότερους.

Και λέμε «αμιγώς ηλεκτρικό», διότι υπάρχει και το υβριδικό αυτοκίνητο (hybrid car), που διαθέτει και ηλεκτρικό αλλά και συμβατικό κινητήρα. (Αν αναρωτιέστε αν θα επιλέξετε ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο, μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο μας.)

Ο ηλεκτρικός κινητήρας (αποτελείται από τον ρότορα και τον στάτορα), λοιπόν, είναι ο τελικός αποδέκτης της ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία και μετατρέπει σε μηχανική. Και αυτή είναι που κινεί το αμάξι.

Για να το περιγράψουμε απλά:

Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά μέσα στο μοτέρ είναι η δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, το οποίο και εκμεταλλεύεται ο κινητήρας, προκειμένου να παράξει μηχανική ενέργεια.

Αν ο εγκέφαλος του κινητήρα σας δε δουλεύει πλέον σωστά ή καταστραφεί, μπορούμε να περάσουμε τα δεδομένα του σε έναν καινούριο ή σε έναν μεταχειρισμένο με τη διαδικασία της κλωνοποίησης εγκεφάλου.

Ελεγκτής

Ο ελεγκτής ηλεκτρονικών ισχύος, όπως είναι η πλήρης ονομασία του συγκεκριμένου εξαρτήματος, είναι αυτός που ρυθμίζει πόση δύναμη θα δώσει στον κινητήρα.

Ο ελεγκτής δέχεται την ηλεκτρική ενέργεια που στέλνουν οι συσσωρευτές και με τη βοήθεια ποτενσιόμετρων, καταλαβαίνει πόση ακριβώς δύναμη πρέπει να προσφέρει στο ηλεκτρικό μοτέρ.

Στη συνέχεια, στέλνει την ενέργεια προς τον ηλεκτροκινητήρα για την κίνηση του αυτοκινήτου. Με αυτόν τον τρόπο, ο ελεγκτής ελέγχει την ταχύτητα και τη ροπή του κινητήρα.

Συσσωρευτές έλξης (μπαταρίες)

Η συστοιχία συσσωρευτών έλξης ή μπαταριών είναι το σημείο του αυτοκινήτου στο οποίο αποθηκεύεται η ηλεκτρική ενέργεια.

Οι μπαταρίες, λοιπόν, αποθηκεύουν ηλεκτρισμό τον οποίο έπειτα στέλνουν προς τον ηλεκτροκινητήρα. Αυτό σημαίνει ότι αυτές είναι υπεύθυνες για την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Αυτές οι διατάξεις δέχονται ηλεκτρική ενέργεια προς αποθήκευση με διάφορους τρόπους.

Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει στο σπίτι (οικιακή φόρτιση αυτοκινήτου) ή σε συγκεκριμένα σημεία φόρτισης (σταθμούς φόρτισης).

Ένα γαλάζιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει σε κάποιον σταθμό φόρτισης.

Επιπλέον, υπάρχει και το σύστημα αναγεννητικής πέδησης, με το οποίο επιτυγχάνεται φόρτιση της μπαταρίας, όταν αφήνετε το γκάζι ή όταν φρενάρετε.

Το θέμα με τις μπαταρίες είναι ότι παίρνουν πολλή ώρα να «γεμίσουν», με τον μεγάλο χρόνο φόρτισης να αποτελεί μειονέκτημα για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Οι μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων χωρίζονται σε τρία είδη:

  • Μπαταρίες ιόντων λιθίου
  • Μπαταρίες μολύβδου
  • Μπαταρίες νικελίου υδριδίου μετάλλου

Βασικά εξαρτήματα

Οι παραπάνω, όμως, δεν είναι οι μοναδικές διαφορές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τα συμβατικά.

Τα οχήματα με χαρακτηριστικό την ηλεκτροκίνηση έχουν έναν σωρό άλλα εξαρτήματα.

Κάποια από τα βασικότερα εξαρτήματα που περιλαμβάνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξής:

● Συμπληρωματική / βοηθητική μπαταρία

Είναι η κλασική μπαταρία που διαθέτουν και τα συμβατικά αμάξια και είναι υπεύθυνη για την παροχή ρεύματος στα ηλεκτρικά συστήματα του οχήματος (π.χ. κλιματισμός, φώτα, ραδιόφωνο κ.λπ.).

● Θύρα φόρτισης

Το σημείο στο οποίο συνδέεται μια εξωτερική παροχή ρεύματος με σκοπό τη φόρτιση των μπαταριών (συσσωρευτών).

Νέος άντρας κρατάει φορτιστή και ανοίγει τη θύρα φόρτισης του μαύρου ηλεκτρικού αυτοκινήτου του.

● Ενσωματωμένος φορτιστής

Δέχεται το εναλλασσόμενο ρεύμα από τη θύρα φόρτισης και το μετατρέπει σε συνεχές. Αυτό επιτρέπει ουσιαστικά τη φόρτιση των συσσωρευτών.

● Θερμικό σύστημα

Είναι υπεύθυνο να ρυθμίζει και να διατηρεί σε σωστά επίπεδα τη θερμοκρασία για τον ηλεκτρικό κινητήρα και για άλλα εξαρτήματα.

● Μετάδοση

Η μηχανική ενέργεια που παράγεται από τη μετατροπή της ηλεκτρικής πρέπει με κάποιον τρόπο να μεταφερθεί στους τροχούς του αυτοκινήτου, προκειμένου αυτό να κινηθεί. Αυτή τη διαδικασία αναλαμβάνει να την πραγματοποιήσει η μετάδοση

Συνοψίζοντας

Αυτές ήταν κάποιες από τις πιο βασικές πληροφορίες για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε στην αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή αν διαθέτετε ήδη ένα, σίγουρα θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερη γνώση της λειτουργίας του.


Μη διστάσετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας που θα ήθελαν να μάθουν πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, για να καταλάβουν έτσι καλύτερα την ηλεκτροκίνηση!

Αν επιθυμείτε να απογειώσετε συγχρόνως την απόδοση του κινητήρα σας κάνοντας παράλληλα και οικονομία, προγραμματίστε ένα ασφαλές chip tuning στη Θεσσαλονίκη, σε ένα από τα δύο μας καταστήματα.