Η βροχή είναι ένα από τα καιρικά φαινόμενα που δυσκολεύουν διάφορες καθημερινές μας συνήθειες ή εργασίες. Μία από αυτές είναι και η οδήγηση στη βροχή.

Η βροχή μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στους οδηγούς.

Συγκεκριμένα, μειώνει τον συντελεστή τριβής της ασφάλτου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ολισθηρότητα του οδοστρώματος. Επίσης, υποβαθμίζει την ορατότητά σας, ενώ και τα ελαστικά αδυνατούν να ζεσταθούν κι, έτσι, μειώνεται η πρόσφυση.

Εύκολα καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η οδήγηση στη βροχή συνιστά μια απαιτητική εργασία που χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Γι’ αυτό, σας παρουσιάζουμε εδώ τις σημαντικότερες συμβουλές για την ασφάλειά σας πριν και όταν οδηγήσετε σε βροχή.

Ξεκινάμε αμέσως!

Πριν την οδήγηση στη βροχή

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν! Θα είναι σοφό εκ μέρους σας να τηρήσετε το γνωστό ρητό πριν βγείτε να αναμετρηθείτε με τον βροχερό καιρό.

Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε πριν την οδήγηση σε βροχή.

Προετοιμαστείτε για τη μετακίνησή σας

Πρώτον, θα πρέπει να έχετε δει την πρόσφατη πρόγνωση καιρού, έτσι ώστε να ξέρετε τι σας περιμένει στις περιοχές που θα κινηθείτε.

Έπειτα, θα είναι χρήσιμο να προχωρήσετε στον σχεδιασμό της ασφαλέστερης διαδρομής. Σκοπός σας πρέπει να είναι η αποφυγή δρόμων με λιμνάζοντα νερά, όπου η οδήγηση θα είναι δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη.

Ελέγξτε την ποιότητα και την πίεση των ελαστικών σας

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε πριν ξεκινήσετε είναι να βεβαιωθείτε πως τα ελαστικά σας είναι εντάξει.

Αν, για παράδειγμα, τα λάστιχα είναι φθαρμένα ή δεν έχουν τη σωστή πίεση, θα έχουν περιορισμένη πρόσφυση.

Ακόμα, πρέπει να ελέγξετε το βάθος του πέλματος των ελαστικών. Ένα κανονικό βάθος θα εξασφαλίσει ότι αποφύγετε πλαγιολίσθηση ή υδρολίσθηση.

Βεβαιωθείτε ότι οι υαλοκαθαριστήρες λειτουργούν κανονικά

Υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτου σε λειτουργία.

Οφείλετε να βεβαιωθείτε για τη σωστή λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων, καθώς είναι από τα σημαντικότερα εξαρτήματα του αυτοκινήτου σε συνθήκες βροχής.

Αυτοί είναι που θα κρατήσουν την ορατότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα, απομακρύνοντας το νερό που πέφτει στο παρμπρίζ.

Αν τα μάκτρα είναι χαλασμένα ή φθαρμένα, θα πρέπει να αντικατασταθούν, ενώ μπορεί να καταστεί αναγκαίο να προσθέσετε απιονισμένο νερό στο δοχείο. Έτσι, θα εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του συστήματος πλύσης των παρμπρίζ.

Ελέγξτε τη λειτουργία των φώτων

Φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι τα φώτα του αμαξιού σας λειτουργούν κανονικά.

Τα παλιότερα αμάξια δεν διαθέτουν φώτα ημέρας ή αισθητήρα φώτων. Γι’ αυτό, σε περίπτωση βροχής θα πρέπει να ανάψετε από μόνοι σας τα φώτα πορείας και τα φώτα ομίχλης, για να προσφέρετε ορατότητα στους άλλους.

Βεβαιωθείτε ότι δουλεύει ο κλιματισμός

Δοκιμάστε να ανοίξετε τον κλιματισμό προκειμένου να διαπιστώσετε ότι λειτουργεί κανονικά και ότι δεν θα προκύψει κάποιο απρόοπτο.

Το σύστημα κλιματισμού θα αποδειχθεί υπερπολύτιμο σε μια βροχερή συνθήκη, καθώς θα λειτουργήσει ως αφυγραντήρας και θα αποτρέψει το θόλωμα του παρμπρίζ.

Αδιαβροχοποιήστε εκτεθειμένα μέρη του ηλεκτρικού κυκλώματος

Μια ακόμα χρήσιμη συμβουλή έχει να κάνει με τον χώρο του κινητήρα.

Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται κάποια ευαίσθητα μέρη του ηλεκτρικού κυκλώματος, τα οποία με τη βροχή μπορεί να βραχυκυκλώσουν. Προκειμένου να το αποφύγετε, προμηθευτείτε ένα σπρέι για να αδιαβροχοποιήσετε τα εν λόγω σημεία.

Κατά την οδήγηση υπό βροχή

Όταν τελειώσετε όλη την απαραίτητη προεργασία που μόλις περιγράφηκε, θα έρθει η στιγμή να μπείτε επιτέλους στο αμάξι και να αντιμετωπίσετε τη βροχή.

Ας δούμε τώρα κάποιες οδηγίες για την οδήγηση στη βροχή.

Διατηρήστε χαμηλή ταχύτητα

Ένα από τα ασφαλέστερα πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης είναι να οδηγείτε με χαμηλή ταχύτητα.

Οι μικρές ταχύτητες ευνοούν τη καλύτερη επαφή του πέλματος των ελαστικών με το έδαφος, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν καλύτερη πρόσφυση.

Ενεργοποιήστε τα φώτα πορείας

οδήγηση στη βροχή

Ανεξάρτητα από τις συνθήκες φωτός που επικρατούν στο περιβάλλον, εσείς πρέπει να ανάψετε τα φώτα πορείας (μεσαία).

Αυτό διότι θα σας κάνει πιο εύκολα ορατούς ακόμα και υπό το φως της ημέρας και θα προλάβει επικίνδυνες καταστάσεις.

Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές πορείας

Όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν είναι ασφαλές να κάνετε απότομους χειρισμούς.

Για παράδειγμα, οι απότομες αλλαγές πορείας απαγορεύονται σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς ο χρόνος αντίδρασης είναι ούτως ή άλλως μεγαλύτερος λόγω του ολισθηρού οδοστρώματος.

Αποφύγετε τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.

Όπως είπαμε, το ιδανικό είναι να οδηγείτε με σταθερή και χαμηλή ταχύτητα. Διαφορετικά, το σενάριο της ολίσθησης και εκτροπής του οχήματος είναι παραπάνω από πιθανό.

Διατηρείτε αποστάσεις

Η διατήρηση ασφαλών αποστάσεων από τα προπορευόμενα οχήματα είναι μία από τις εξυπνότερες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε στην οδήγηση υπό βροχή.

Η απόσταση που θα διανύσει το αμάξι αν χρειαστεί να φρενάρει σε βρεγμένο δρόμο είναι τριπλάσια σε σχέση με το φρενάρισμα σε στεγνό. Άρα, θα πρέπει να διατηρηθείτε σε ακόμα μεγαλύτερη από το κανονικό απόσταση.

Προσέξτε τα λιμνάζοντα νερά

Υπάρχουν σημεία του δρόμου που σε καταρρακτώδη βροχή θα πλημμυρίσουν (π.χ. λακκούβες).

Τα λιμνάζοντα νερά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς δε σας επιτρέπουν να διακρίνετε το βάθος τους. Άρα, αν έχουν μεγάλο βάθος και τα διασχίσετε, είναι πιθανό να βουλιάξετε και να πάθετε ζημιά.

Πώς να περάσετε με ασφάλεια από λιμνάζοντα νερά

Ο ασφαλέστερος τρόπος να περάσετε από λιμνάζοντα ύδατα είναι να επιβραδύνετε και να τα διασχίσετε με σταθερή ταχύτητα ώστε να προστατευτείτε.

Έπειτα, καλό θα είναι να εφαρμόσετε ελαφριές διακεκομμένες πιέσεις στα φρένα, προκειμένου να στεγνώσουν από το νερό που θα έχουν απορροφήσει.

Προσέξτε την υδρολίσθηση

δρόμος βρεγμένος από βροχή

Υδρολίσθηση αποκαλείται το φαινόμενο κατά το οποίο ένα λεπτό στρώμα νερού παρεμβάλλεται μεταξύ ελαστικών και εδάφους.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια πρόσφυσης και την ολίσθηση του αυτοκινήτου με πιθανές οδυνηρές συνέπειες για τους επιβαίνοντες αλλά και για τους γύρω οδηγούς.

Πώς να αντιμετωπίσετε την υδρολίσθηση

Η υδρολίσθηση μπορεί αρχικά να προληφθεί μόνο αν τα ελαστικά σας είναι σε άριστη κατάσταση και με σωστή πίεση αέρα.

Στην περίπτωση που σας συμβεί, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι να μην πατήσετε απότομα φρένο. Αντ’ αυτού, επιβραδύνετε αφήνοντας το γκάζι και περιμένετε μέχρι να επανέλθει η πρόσφυση.

Συμπεράσματα

Ελπίζουμε να καλύψαμε πλήρως το θέμα «Οδήγηση στη βροχή: tips για μεγαλύτερη ασφάλεια».

Ευελπιστούμε ότι οι συμβουλές που σας προσφέραμε θα σας φανούν χρήσιμες την επόμενη φορά που θα οδηγήσετε υπό βροχή.

Και αν ψάχνετε συμβουλές ασφαλούς οδήγησης σε οποιοδήποτε μέρος και υπό οποιαδήποτε συνθήκη, τότε διαβάστε τον σχετικό οδηγό μας!