Αν επιθυμείτε να αυξήσετε την απόδοση του αμαξιού σας, είναι πιθανό να αναρωτιέστε τι είναι και πώς λειτουργεί η τουρμπίνα στο αυτοκίνητο.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαστε εμείς εδώ.

Στο άρθρο αυτό θα σας εξηγήσουμε τα πάντα γύρω από την τουρμπίνα αυτοκινήτου, τον τρόπο λειτουργίας της και το τι προσφέρει στο όχημά σας.

Πάμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε!

Τι είναι η τουρμπίνα αυτοκινήτου

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι η τουρμπίνα έχει γενικά συνδεθεί με αγωνιστικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, αυτό πλέον δεν ισχύει, καθώς έχει επικρατήσει η λογική του downsizing, δηλαδή η τάση περιορισμού του μεγέθους του κινητήρα για αυξημένη απόδοση.

Οπότε, η τουρμπίνα πλέον χρησιμοποιείται ευρέως και σε συμβατικά αυτοκίνητα. Πάρα πολλά οχήματα, είτε κινούνται με πετρέλαιο είτε με βενζίνη, είναι εξοπλισμένα με τούρμπο.

Όμως, τι είναι η τουρμπίνα αυτοκινήτου;

Τουρμπίνα ή τούρμπο (turbo), λοιπόν, που εναλλακτικά λέγεται και υπερσυμπιεστής καυσαερίων, είναι ένα εξάρτημα που αποτελείται από δύο φτερωτές (σαν μικροί ανεμιστήρες).

Αυτές οι δύο φτερωτές συνδέονται μεταξύ τους με έναν άξονα, με αποτέλεσμα όταν κινείται η πρώτη να παρασύρει σε κίνηση και περιστροφή και τη δεύτερη.

Σκοπός του turbo είναι η διοχέτευση περισσότερου αέρα και καυσίμου εντός του κινητήρα σας, προκειμένου να αυξηθεί η απόδοσή του. Έτσι, η βελτίωση του αυτοκινήτου σας θα είναι αισθητή!

Γκρι τουρμπίνα αυτοκινήτου που στο κέντρο της έχει έναν σκούρο γκρι έλικα.

Πώς λειτουργεί η τουρμπίνα αυτοκινήτου

Και αφού είδαμε τι είναι το turbo στα αυτοκίνητα, τώρα είναι η ώρα να δούμε αναλυτικά πώς λειτουργεί το τούρμπο.

Όπως είπαμε και παραπάνω, στόχος του τούρμπο αυτοκινήτου είναι η εισαγωγή περισσότερου αέρα και καυσίμου στον κινητήρα, ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της ροπής του κινητήρα και αύξηση της ιπποδύναμης.

Και αυτή είναι η βασική αρχή λειτουργίας του τούρμπο.

Πώς λειτουργεί η τουρμπίνα στο αυτοκίνητο;

Η πρώτη φτερωτή (στρόβιλος) υποδέχεται τα αέρια της καύσης που φεύγουν από τον κινητήρα με τεράστια ταχύτητα και κανονικά θα αποβάλλονταν από την εξάτμιση. Το καύσιμο θέτει σε κίνηση και περιστροφή τη φτερωτή, η οποία, όπως αναφέρθηκε, είναι ενωμένη με τη δεύτερη φτερωτή μέσω ενός κοινού άξονα.

Αυτό σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο τίθεται σε περιστροφή και η δεύτερη φτερωτή, η οποία λέγεται συμπιεστής.

Κι αυτό διότι αυτή η φτερωτή αναλαμβάνει να συμπιέσει τον αέρα τον οποίο και εισάγει, μαζί με το καύσιμο, στον θάλαμο καύσης του κινητήρα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο αέρας που μεταφέρεται από το turbo προς τον θάλαμο καύσης είναι εξαιρετικά θερμός.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η λειτουργία ενός εξαρτήματος που λέγεται εναλλάκτης ή intercooler, ο οποίος αναλαμβάνει να μειώσει τη θερμοκρασία του αέρα και να αυξήσει την πυκνότητά του.

Με τη συμπίεση, λοιπόν, περισσότερου μίγματος (αέρας και καύσιμο), πετυχαίνετε μεγαλύτερη ανάφλεξη και άρα, μεγαλύτερη απόδοση σε ενέργεια.

Πλεονεκτήματα χρήσης turbo

Τώρα ξέρετε τι είναι και πώς δουλεύει το τούρμπο.

Αξίζει, όμως, να προσθέσετε τούρμπο στο αυτοκίνητό σας;

Πάμε να δούμε μαζί τα πλεονεκτήματα που θα σας προσφέρει η προσθήκη μιας τουρμπίνας στο αμάξι σας.

1. Αύξηση απόδοσης κινητήρα:

Πρώτο πλεονέκτημα είναι το προφανές. Ο βασικός λόγος που τα τούρμπο είναι πλέον τόσο διαδεδομένα είναι γιατί αυξάνουν την απόδοση του κινητήρα.

Αυτό σημαίνει αύξηση ιπποδύναμης, δηλαδή μεγαλύτερη ισχύ και απόδοση του αυτοκινήτου με τον ίδιο κινητήρα. Κάτι που για να συμβεί παλιότερα, η μόνη λύση ήταν ένας μεγαλύτερος κινητήρας, που, όμως, θα ήταν ακριβότερος και θα καταλάμβανε περισσότερο χώρο στο αμάξι.

Πλέον, με την τουρμπίνα ο ίδιος κινητήρας μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα χάρη στην υπερτροφοδότηση του θαλάμου καύσης με ένα πολύ αποδοτικό μίγμα αέρα και καυσίμου που απελευθερώνει πολύ μεγαλύτερη ενέργεια.

2. Οικονομία καυσίμου:

Εξίσου σημαντικό από όλη αυτή τη διαδικασία είναι η οικονομία καυσίμου.

Από τη στιγμή που οι turbo κινητήρες είναι πολύ αποτελεσματικότεροι στη συμπίεση του αέρα από τους ατμοσφαιρικούς (συμβατικούς) κινητήρες, έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα απόδοσης.

Η αυξημένη απόδοση, όμως, επιτυγχάνεται με ίδια ποσότητα καυσίμου. Άρα, έχετε καλύτερες επιδόσεις χωρίς να βγάζετε περισσότερα λεφτά από την τσέπη σας (για περισσότερες συμβουλές για οικονομική οδήγηση, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας).

Οπότε, σε αυτό το κομμάτι η σύγκριση ατμοσφαιρικός ή τούρμπο κινητήρας βγάζει νικητή τον δεύτερο.

3. Μείωση εκπομπών ρύπων:

Αποτέλεσμα των παραπάνω, που συνιστά και ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα, είναι η μείωση εκπομπών ρύπων.

Με το τούρμπο εξασφαλίζετε μεγαλύτερη απόδοση με λιγότερο καύσιμο, κάτι που σημαίνει ότι μειώνονται οι ρύποι.

Και αυτό είναι ένα εξαιρετικό κέρδος σε μια εποχή που η μείωση εκπομπών και η προστασία του περιβάλλοντος έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ.

Μέρος της τουρμπίνας αλουμινίου. Η νέα τουρμπίνα για τον πετρελαιοκινητήρα σε φόντο αυτοκινήτου.

Tips για σωστή χρήση turbo

Η χρήση, λοιπόν, της τουρμπίνας στο αυτοκίνητο διαπιστώνουμε πως έχει πολλά οφέλη.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να βάλετε κι εσείς το χεράκι σας προκειμένου να αξιοποιείτε το turbo στο έπακρο.

Ας δούμε κάποιες συμβουλές, για να κάνετε σωστή χρήση και να μη καταφεύγετε συχνά σε επισκευή τούρμπο για το αυτοκίνητο σας.

● Αλλάξτε τακτικά λιπαντικό

Η τακτική αλλαγή λιπαντικού κρατάει σε καλή κατάσταση τον κινητήρα σας, ωστόσο είναι πολύτιμη και για την τουρμπίνα σας.

Η ψύξη των turbo γίνεται τόσο από ψυκτικό όσο και από το λιπαντικό, οπότε καλό είναι να ακολουθείτε πιστά όλα τα προγραμματισμένα service λίπανσης.

Πέρα από το λιπαντικό, καλό θα είναι παράλληλα να αλλάζετε και το φίλτρο λαδιού, καθώς η ελλιπής ή λάθος λίπανση είναι από τις συνηθισμένες αιτίες μιας χαλασμένης τουρμπίνας

Δοχείο από το οποίο χύνεται λάδι σε αμάξι με σηκωμένο καπό, για τη σωστή λειτουργία του τούρμπο του αυτοκινήτου.

● Μη σβήνετε τη μηχανή απότομα

Απαραίτητο είναι, όταν έχετε εξοπλίσει το αυτοκίνητό σας με turbo, να μη σβήνετε τη μηχανή απότομα.

Και αυτό γιατί αν σβήσετε το μοτέρ απότομα, το λάδι θα σταματήσει να ανακυκλώνεται και θα μείνει σε σημεία που έχουν θερμανθεί πολύ, οπότε εξουδετερώνονται οι λιπαντικές ιδιότητές του.

Άρα, καλό είναι να κρατάτε αναμμένο τον κινητήρα για ένα ή δύο λεπτά, προκειμένου να προλάβει να κρυώσει το λάδι.

● Περιμένετε μέχρι να αναπτυχθεί σωστή θερμοκρασία

Η τουρμπίνα του αυτοκινήτου είναι πολύ ευαίσθητη σε θερμικές διαφοροποιήσεις. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ανεβάζετε σταδιακά τη θερμοκρασία και μετά να απαιτείτε τη μέγιστη ισχύ από την τουρμπίνα σας.

Έτσι, θα προστατεύσετε το αυτοκίνητό σας και τα μηχανικά του μέρη από ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα τα υγρά και το λιπαντικό να λειτουργούν για περισσότερη ώρα όπως πρέπει.

Τρόπος λειτουργίας τουρμπίνας αυτοκινήτου – Επίλογος

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να κατανοήσετε τι είναι αλλά και πώς λειτουργεί η τουρμπίνα στο αυτοκίνητο, τα πλεονεκτήματα που σας προσφέρει αλλά και τι συνίσταται να κάνετε για τη σωστή χρήση της.

Η αύξηση της απόδοσης του κινητήρα είναι κάτι που μπορεί να σας απασχολεί και είναι λογικό.

Οπότε, αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να επισκεφτείτε τη Raceroms και να κάνετε μια χαρτογράφηση κινητήρα για τη μεγιστοποίηση της απόδοσής του.


Μπορείτε να αφυπνίσετε την ισχύ του κινητήρα σας με chip tuning για μια πιο αποδοτική και οικονομική οδήγηση!

Στη Raceroms προσφέρουμε ασφαλές chip tuning με σύγχρονες τεχνικές για αύξηση ιπποδύναμης, ροπής και μειωμένη κατανάλωση καυσίμων.

Βελτίωση κινητήρα μέσω chip tuning στη Θεσσαλονίκη