Όλο και περισσότεροι οδηγοί τελευταία ψάχνουν τρόπους να βελτιώσουν τις επιδόσεις του αμαξιού τους, με έναν από τους καλύτερους να είναι το τούρμπισμα ατμοσφαιρικού αυτοκινήτου.

Μήπως έχετε άγνωστες λέξεις; Αγνοείτε τι θα πει τούρμπισμα ή δεν ξέρετε τι εννοούμε όταν μιλάμε για ατμοσφαιρικό αυτοκίνητο; Μην ανησυχείτε, θα σας εξηγήσουμε ό,τι χρειάζεται για να καταλάβετε.

Πάμε να ξεκινήσουμε!

Τι είναι το τούρμπισμα αυτοκινήτου;

Πριν μιλήσουμε για το τι είναι το τούρμπισμα αυτοκινήτου, να πούμε πρώτα τι σημαίνει ατμοσφαιρικό αυτοκίνητο.

Αυτό που εννοούμε, λοιπόν, είναι πως το αμάξι είναι εξοπλισμένο με ατμοσφαιρικό κινητήρα ή κινητήρα φυσικής αναπνοής (naturally aspirated engine).

Αυτού του είδους το μοτέρ δέχεται αέρα από έξω σε κανονικές συνθήκες (συνθήκες ατμόσφαιρας), χωρίς αύξηση της πίεσης.

Παρενθετικά, αν σας ενδιαφέρει η βελτίωση ατμοσφαιρικού κινητήρα, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας.

Πέρα, όμως, από τα αυτοκίνητα με ατμοσφαιρικό κινητήρα, υπάρχουν και αυτά που χρησιμοποιούν κινητήρα turbo (εξαναγκασμένης αναπνοής) ή απλά τουρμπίνα.

Η κύρια διαφορά του turbo είναι πως τραβάει με ένταση και συμπιέζει πολύ τον αέρα ωθώντας τον μαζί με το καύσιμο στον θάλαμο καύσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ιπποδύναμη και η συνολική ισχύς του κινητήρα. Η τουρμπίνα, δηλαδή, αποτελεί μια πολύ καλή απάντηση στο πώς μπορείτε να ανεβάσετε τα άλογα στο αμάξι σας.

Για να απαντήσουμε, όμως, με σαφήνεια στο αρχικό ερώτημα αυτής της ενότητας, πρέπει να πούμε πως τούρμπισμα αυτοκινήτουσημαίνει ουσιαστικά τη μετατροπή ατμοσφαιρικού κινητήρα σε turbo.

Για την ιστορία, υπάρχει και η μετατροπή ατμοσφαιρικού σε κομπρέσορα (μηχανικός υπερσυμπιεστής), ο οποίος, όμως, δεν είναι τόσο διαδεδομένος όσο η τουρμπίνα.

Εγκατάσταση turbo σε αυτοκίνητο: Τι τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν – Όλη η διαδικασία

Τουρμπίνα αυτοκινήτου κάτω από καπό. Κοντινό πλάνο σε ένα εξάρτημα του turbo, τη φτερωτή (ή συμπιεστής).

Η εγκατάσταση turbo σε αυτοκίνητο αποτελεί μια διαδικασία που δεν θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε και τόσο απλή, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που χρειάζεται να γίνουν προκειμένου να υπάρχει καλό αποτέλεσμα.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στο αμάξι σας και τι πρέπει να προσέξετε, προκειμένου να μετατρέψετε αποτελεσματικά τον ατμοσφαιρικό κινητήρα σας σε turbo.

Συμπιεστής

Το τούρμπο αυτοκινήτου αποτελείται ουσιαστικά από δύο φτερωτές, με τη δεύτερη να ονομάζεται συμπιεστής.

Ο συμπιεστής περιστρέφεται και «ρουφάει» τον αέρα στέλνοντάς τον συμπιεσμένο στον κινητήρα.

Το θέμα εδώ είναι το μέγεθος του συμπιεστή. Εάν είναι μικρός, θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα σε χαμηλότερες στροφές, αλλά θα δημιουργεί υψηλότερες θερμοκρασίες σε υψηλότερες στροφές. Εάν η φτερωτή του συμπιεστή είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος, θα είναι πιο αποδοτική σε υψηλότερες στροφές, αλλά μπορεί να προκαλεί καθυστέρηση (το γνωστό turbo lag) σε χαμηλότερες στροφές.

Οπότε, καλό θα είναι να είστε προσεκτικοί στην επιλογή του μεγέθους του συμπιεστή.

Εναλλάκτης (Intercooler)

Μετατροπή ατμοσφαιρικού κινητήρα σε turbo, με την προσθήκη intercooler ή εναλλάκτη αέρα.

Η τουρμπίνα αυτοκινήτου αυξάνει κατά πολύ την πίεση του αέρα, κάτι που συνεπάγεται και τη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του.

Η υψηλή θερμοκρασία σημαίνει και χαμηλή πυκνότητα σε οξυγόνο, κάτι που οδηγεί σε χαμηλή απόδοση. Πέρα από αυτό, όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μπορούν να προκαλέσουν αυτανάφλεξη του καυσίμου και ζημιές στα συστήματα του οχήματος.

Όλα αυτά σίγουρα δεν ακούγονται καλά. Γι’ αυτό κατά το τούρμπισμα ατμοσφαιρικού αυτοκινήτου είναι απαραίτητη η προσθήκη ενός εξαρτήματος που ονομάζεται εναλλάκτης αέρα ή intercooler, με λειτουργία παρόμοια με αυτή του ψυγείου του αμαξιού.

Σκοπός του intercooler είναι να ρίχνει τη θερμοκρασία του αέρα πριν αυτός μπει στο μοτέρ, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πυκνότητα και να βελτιώνεται η ποιότητα της καύσης.

Βαλβίδες διαφυγής

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση εγκατάστασης ενός turbo kit στο όχημά σας είναι ο έλεγχος και η ρύθμιση της πίεσης του συστήματος υπερτροφοδότησης.

Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η πίεση της εισαγωγής του αέρα να ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο σημείο, με κίνδυνο να μην μπορεί να την αντέξει ο κινητήρας. Γι’ αυτό, χρειάζεται ένα εξάρτημα που ονομάζεται βαλβίδα διαφυγής (wastegate), η οποία θα ρυθμίσει τη μέγιστη ποσότητα ενέργειας που θα φτάσει στην τουρμπίνα και άρα, τη συνολική ισχύ που θα δημιουργηθεί.

Ο τύπος, το σημείο τοποθέτησης και το μέγεθος της βαλβίδας είναι καθοριστικά χαρακτηριστικά για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Chip tuning

Απαραίτητη τροποποίηση κατά τη μετατροπή σε turbo είναι το chip tuning ή ECU tuning, που εντάσσεται στο πρώτο στάδιο βελτίωσης του κινητήρα.

Πρόκειται για τον επαναπρογραμματισμό της Μονάδας Ελέγχου Κινητήρα (ECU), δηλαδή του εγκεφάλου του αμαξιού.

Όταν μπαίνει μια τουρμπίνα σε ατμοσφαιρικό αυτοκίνητο, αυτή η τροποποίηση κρίνεται απαραίτητη. Αυτό γιατί το τούρμπο ωθεί περισσότερο αέρα στον θάλαμο καύσης, κάτι που θα χαλάσει την αναλογία του μείγματος (καύσιμο-αέρας). Έτσι, ο επαναπρογραμματισμός θεωρείται αναγκαίος ώστε να εισέρχεται περισσότερο καύσιμο και να διορθωθεί η αναλογία.

Τούρμπισμα αυτοκινήτου: Τι κόστος έχει;

Μηχανικός σε συνεργείο κάνει εγκατάσταση turbo σε ατμοσσφαιρικό αυτοκίνητο.

Από τη στιγμή που σκέφτεστε να προχωρήσετε σε μια τέτοια γερή βελτίωση του οχήματός σας, πιθανότατα θα αναρωτιέστε και τι κόστος έχει το τούρμπισμα αυτοκινήτου.

Το συνολικό ποσό που θα δώσετε προφανώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Κατ’ αρχάς, έχει να κάνει με το πλήθος αλλά και την ποιότητα των εξαρτημάτων που θα προσθέσετε ή θα τροποποιήσετε στο αμάξι σας.

Για παράδειγμα, οι τιμές για turbo αυτοκινήτου μπορεί να κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα της τουρμπίνας. Πέρα απ’ αυτό, όπως είπαμε και παραπάνω, μαζί με την τουρμπίνα θα χρειαστεί να προστεθούν και άλλα εξαρτήματα, όπως intercooler, σωληνώσεις, μπεκ, αντλία καυσίμου κ.ά.

Ακόμα, πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την εργασία των μηχανικών που θα αναλάβουν να εγκαταστήσουν το σύστημα turbo στο αμάξι.

Όπως καταλαβαίνετε, το συνολικό κόστος θα κυμανθεί ανάλογα με την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των μετατροπών που θα γίνουν.

Τούρμπισμα ατμοσφαιρικού κινητήρα – Επίλογος

Το τούρμπισμα ατμοσφαιρικού κινητήρα θα προσφέρει χωρίς αμφιβολία πολλά και σημαντικά οφέλη στο αυτοκίνητό σας, γι’ αυτό και αποτελεί μια σπουδαία επένδυση όσον αφορά την απόδοσή του.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να καταλάβετε τι πρέπει να προσέξετε για να μετατρέψετε το αμάξι σας σε turbo και να ωφεληθείτε από τις εκπληκτικές επιδόσεις του στην άσφαλτο.


Αν έχετε αποφασίσει την αναβάθμιση του οχήματός σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τη βελτίωση του κινητήρα σας.