Όταν πρόκειται για την ενίσχυση της απόδοσης του κινητήρα, παρουσιάζονται δύο βασικές και σχετικά εύκολες μέθοδοι: οι στροβιλοσυμπιεστές (turbocharger – φυγοκεντρικοί υπερπληρωτές) και οι υπερσυμπιεστές (supercharger – μηχανικοί υπερπληρωτές).

Και οι δύο τεχνολογίες αυξάνουν σημαντικά την ισχύ με τη συμπίεση του αέρα στο θάλαμο καύσης του κινητήρα, αλλά το κάνουν με διαφορετικούς τρόπους, ο καθένας με τα μοναδικά του πλεονεκτήματα.

Μας ρωτάτε λοιπόν, ποια από τις δύο είναι η προτιμότερη λύση;

Ο οδηγός αυτός από την Raceroms εμβαθύνει στους μηχανισμούς, τα οφέλη και τις εκτιμήσεις για την επιλογή μεταξύ υπερτροφοδότησης και υπερπλήρωσης του οχήματός σας.

Υπερτροφοδότηση (turbocharging): Μεγιστοποίηση της απόδοσης και της ισχύος

turbocharger

Οι στροβιλοσυμπιεστές χρησιμοποιούν τα καυσαέρια για να περιστρέψουν έναν στρόβιλο, ο οποίος στη συνέχεια συμπιέζει τον αέρα στον κινητήρα. Αυτή η μέθοδος επαινείται για την αποτελεσματικότητά της, καθώς ανακυκλώνει τη σπατάλη ενέργειας από την εξάτμιση.

Ωστόσο, η υστέρηση του τούρμπο -μια καθυστέρηση στον χρόνο απόκρισης- μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα, αν και οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν ελαχιστοποιήσει αυτό το ζήτημα. Η υπερτροφοδότηση είναι ιδανική για τους οδηγούς που αναζητούν αυξημένες επιδόσεις χωρίς να θυσιάζουν την οικονομία καυσίμου.

Υπερπλήρωση(supercharging):  Άμεση παροχή ισχύος

supercharger

Οι υπερσυμπιεστές κινούνται μηχανικά από τον στροφαλοφόρο άξονα του κινητήρα, παρέχοντας άμεση ώθηση ισχύος. Σε αντίθεση με τους στροβιλοσυμπιεστές, οι υπερσυμπιεστές δεν βασίζονται στα καυσαέρια, εξαλείφοντας την υστέρηση τούρμπο.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι υπερσυμπιεστών:

Οι φυγοκεντρικοί υπερσυμπιεστές, οι οποίοι προσφέρουν γραμμική αύξηση της ισχύος με τις στροφές του κινητήρα, και οι υπερσυμπιεστές θετικής εκτόπισης, γνωστοί για την άμεση ώθηση σε όλο το εύρος στροφών. Η υπερπλήρωση είναι ιδανική για όσους δίνουν προτεραιότητα στην άμεση απόκριση του γκαζιού.

Επιλογή μεταξύ τούρμπο και supercharger

a guy try to decide

Η επιλογή μεταξύ ενός στροβιλοσυμπιεστή(turbocharger) και ενός υπερσυμπιεστή(supercharger) εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση, την προβλεπόμενη χρήση και τις συγκεκριμένες ανάγκες του οχήματος.

Ενώ οι στροβιλοσυμπιεστές είναι πιο αποδοτικοί, οι υπερσυμπιεστές προσφέρουν ταχύτερη, πιο άμεση παροχή ισχύος.

Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνουν την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης, το κόστος και τον τύπο της επιθυμητής βελτίωσης των επιδόσεων.

Το μέλλον της εξαναγκασμένης επαγωγής (forced induction)

 turbocharger vs supercharger

Οι εξελίξεις στις τεχνολογίες εξαναγκασμένης επαγωγής συνεχίζουν να διευρύνουν τα όρια της απόδοσης του κινητήρα. Καινοτομίες όπως οι στροβιλοσυμπιεστές και οι υπερσυμπιεστές με ηλεκτρική υποβοήθηση υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερη απόδοση και ισχύ, με ελάχιστα μειονεκτήματα.

Καθώς αυτές οι τεχνολογίες εξελίσσονται, η επιλογή του κατάλληλου συστήματος θα εξαρτάται από τις τελευταίες εξελίξεις και τις εφαρμογές τους στο σχεδιασμό αυτοκινήτων.

Συμπέρασμα

Η επιλογή μεταξύ στροβιλοσυμπιεστών και υπερσυμπιεστών εξαρτάται τελικά από τις προσωπικές προτιμήσεις, τις απαιτήσεις του οχήματος και τους στόχους απόδοσης.

Οι στροβιλοσυμπιεστές προσφέρουν αποδοτικότητα και ισχύ χωρίς σημαντικές θυσίες στην οικονομία καυσίμου, καθιστώντας τους κατάλληλους για όσους αναζητούν ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και αποδοτικότητας.

Οι υπερσυμπιεστές, από την άλλη πλευρά, παρέχουν άμεση παροχή ισχύος, ιδανική για τους λάτρεις που δίνουν προτεραιότητα στη γρήγορη απόκριση του γκαζιού.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, και οι δύο επιλογές συνεχίζουν να βελτιώνονται, μειώνοντας τα μειονεκτήματα και ενισχύοντας τα οφέλη, καθιστώντας την επιλογή όλο και περισσότερο βασισμένη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης και όχι σε μια ξεκάθαρη απόφαση.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας,

Raceroms out!