Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του αυτοκινήτου παίζει η μηχανή του, οπότε αυτόματα αποκτά αξία το δίλημμα ατμοσφαιρικός κινητήρας VS turbo.

Πρόκειται για μια κλασική «μάχη» μεταξύ των φίλων της αυτοκίνησης αλλά και των απλών οδηγών που προσπαθούν να βρουν τι είναι πιο χρήσιμο για το αμάξι τους.

Εμείς, λοιπόν, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τις διαφορές, τα θετικά και τα αρνητικά τους, ώστε να είστε πιο ενημερωμένοι σχετικά με το τι να επιλέξετε για το όχημά σας.

Πώς λειτουργεί ο ατμοσφαιρικός κινητήρας και πώς ο turbo

Πριν προχωρήσουμε βαθύτερα στη σύγκριση των δύο τύπων μοτέρ, ας δούμε αρχικά με δυο λόγια πώς λειτουργούν.

Πρώτα, ας πούμε συνοπτικά τι είναι ο ατμοσφαιρικός κινητήρας ή εναλλακτικά, κινητήρας φυσικής αναπνοής. Ατμοσφαιρικός είναι ο κινητήρας που «ρουφάει» με τη βοήθεια του καρμπυρατέρ τον αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον σε συνθήκες ατμόσφαιρας -χωρίς αύξηση πίεσης- και τον ωθεί στον θάλαμο καύσης. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια πολύ απλή διαδικασία.

Σειρά τώρα παίρνει το πώς λειτουργεί η τουρμπίνα αυτοκινήτου ή κινητήρας turbo (αλλιώς λέγεται και υπερτροφοδοτούμενος ή εξαναγκασμένης αναπνοής).

Με πολύ απλά λόγια, το turbo ουσιαστικά τραβάει τα καύσιμα που θα απελευθερώνονταν από την εξάτμιση αλλά και τον αέρα με μεγάλη ένταση, τον οποίο στη συνέχεια συμπιέζει με τη βοήθεια μιας φτερωτής (λέγεται συμπιεστής) και ωθεί προς τον θάλαμο καύσης.

Βασική διαφορά, λοιπόν, από τους παραδοσιακούς ατμοσφαιρικούς κινητήρες είναι ότι ο αέρας διακρίνεται από πολύ μεγαλύτερη πίεση συγκριτικά με την ατμοσφαιρική πίεση και ότι εισάγεται περισσότερο μείγμα στον θάλαμο καύσης.

Ατμοσφαιρικός κινητήρας VS turbo: Σύγκριση

Κοντινό πλάνο σε ανοιγμένο καπό, όπου φαίνεται η τουρμπίνα αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Αφού είδαμε συνοπτικά το πώς λειτουργούν τα δύο είδη μοτέρ, ας ξεφύγουμε τώρα από το πιο τεχνικό κομμάτι και ας περάσουμε σε πιο πρακτικά ζητήματα, που είναι και αυτά που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο ειδών κινητήρων, συγκρίνοντάς τους σε κάποια σημαντικά πεδία.

Απόδοση

Η μεγάλη διάδοση της τουρμπίνας τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει κυρίως με την απόδοση του οχήματος.

Η εισαγωγή περισσότερου και πιο συμπιεσμένου μείγματος προσφέρει στη μηχανή πολύ περισσότερη ενέργεια, κάτι που αυξάνει την ιπποδύναμη του αμαξιού με ίδια ή και μικρότερη χωρητικότητα κινητήρα.

Το τούρμπο, δηλαδή, στο δίλημμα κυβικά VS ίπποι επιλέγει ξεκάθαρα το δεύτερο, παρουσιάζοντας πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Αντίθετα, για να δώσει περισσότερη ισχύ ένας ατμοσφαιρικός κινητήρας, θα πρέπει να είναι αισθητά μεγαλύτερος (περισσότερα κυβικά).

Κατανάλωση – Εκπομπές αερίων

Porsche Turbo rolling

Ας περάσουμε τώρα στο κομμάτι της κατανάλωσης και της εκπομπής ρύπων.

Όπως είπαμε, τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με turbo διακρίνονται από τη σχέση «λίγα κυβικά-πολλά άλογα», έχοντας καλύτερη απόδοση λόγω της μεγαλύτερης ισχύος σε μικρότερες χωρητικότητες. Άρα, η κατανάλωση είναι μικρότερη.

Ακόμα, η αύξηση ροπής από χαμηλές στροφές που μπορεί να σας δώσει μια τουρμπίνα, θα σας κάνει να μην «εξαντλείτε» το γκάζι για να κερδίσετε επιτάχυνση, η οποία θα έρχεται πιο εύκολα.

Έτσι, οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες που δεν μπορούν να συμπιέσουν τον αέρα διακρίνονται από μεγαλύτερη κατανάλωση και περισσότερες εκπομπές ρύπων. Οπότε, το τούρμπισμα ατμοσφαιρικού κινητήρα (μετατροπή του σε turbo) θα είχε μεγάλο νόημα, εάν επιθυμούσατε να καίτε λιγότερο.

Συντήρηση και μηχανικά μέρη

Το επόμενο πεδίο της σύγκρισης ατμοσφαιρικού κινητήρα VS turbo αφορά τα μηχανικά μέρη τους.

Ένας τούρμπο κινητήρας αποτελείται από περισσότερα εξαρτήματα σε σχέση με το παραδοσιακό ατμοσφαιρικό μοτέρ.

Συγκεκριμένα, οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός του turbo λόγω της αυξημένης πίεσης του αέρα απαιτούν ένα επιπλέον εξάρτημα που λέγεται εναλλάκτης (intercooler) και είναι υπεύθυνο για την ψύξη.

Επιπλέον, χρειάζεται ξεχωριστό σύστημα λίπανσης για την καλύτερη λειτουργία του. Παρεμπιπτόντως, αν έχετε τούρμπο, είναι αναγκαία η τακτική αλλαγή του φίλτρου λαδιού, καθώς η ανεπαρκής λίπανση είναι μια βασική αιτία χαλασμένης τουρμπίνας.

Από την άλλη, ένας ατμοσφαιρικός κινητήρας είναι πολύ πιο απλός στη διάταξή του, καθώς αποτελείται από πολύ λιγότερα μηχανικά μέρη, κάνοντας ευκολότερη τη συντήρησή του. Επίσης, είναι πιο ανθεκτικός στη φθορά, μιας και οι πιθανότητες να χαλάσει κάποιο από τα λίγα εξαρτήματά του είναι λιγότερες.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να μας κάνουν να τον χαρακτηρίσουμε και περισσότερο αξιόπιστο σε σχέση με την πιο ευάλωτη τουρμπίνα.

Ήχος

Το τελευταίο χαρακτηριστικό στο οποίο θα αναφερθούμε είναι σχετικά μικρής σημασίας.

Ωστόσο, μπορεί να παίξει κι αυτό τον ρόλο του, ειδικά για όσους από εσάς είστε λάτρεις των αγωνιστικών αυτοκινήτων και έχετε μάθει να συνδέετε τις επιδόσεις με τον ήχο.

Αν, λοιπόν, παραμένετε ρομαντικοί και απολαμβάνετε τον ιδιαίτερο ήχο που κάνει η μηχανή, τότε το τούρμπο ίσως σας απογοητεύσει, καθώς σχεδόν εξαφανίζει τον οποιονδήποτε θόρυβο.

Αυτή η ησυχία και η «ταπεινότητα» είναι πιθανό να μην αρέσει σε πολλούς, οπότε η καλύτερη λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι να μείνετε παραδοσιακοί: ο ατμοσφαιρικός κινητήρας θα ακούγεται σα μελωδία στα αυτιά σας.

Ατμοσφαιρικός κινητήρας ή turbo – Συμπερασματικά

Η επιλογή μεταξύ ατμοσφαιρικού κινητήρα ή turbo είναι πολύ σημαντική για το αμάξι σας, με τον κάθε τύπο μοτέρ να έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.

Ελπίζουμε να σας έχουμε δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να σας έχουμε βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή για το αμάξι σας.


Για την αύξηση των επιδόσεων του αυτοκινήτου σας, μη χάσετε την ευκαιρία να προγραμματίσετε τη βελτίωση του κινητήρα σας!