Τι είναι ο ατμοσφαιρικός κινητήρας; .

Η λειτουργία του ατμοσφαιρικού κινητήρα αποτελεί μία πολύ βασική γνώση για όσους ασχολούνται πιο «ζεστά» με τα αυτοκίνητα και δεν αρκούνται απλώς στο να τα… χρησιμοποιούν για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Μπορεί οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες να χρησιμοποιούνται πλέον όλο και λιγότερο λόγω της εμφάνισης της τουρμπίνας, ωστόσο παραμένουν αρκετά αξιόπιστοι με ορισμένα εξαιρετικά πλεονεκτήματα.

Ατμοσφαιρικός κινητήρας: Τι είναι

Πριν απ’ όλα, να πούμε πως ο ατμοσφαιρικός κινητήρας είναι ένας τύπος μηχανής εσωτερικής καύσης. Δηλαδή, μια μηχανή όπου η καύση του καυσίμου γίνεται στο εσωτερικό της.

Ατμοσφαιρικός ή κινητήρας φυσικής αναπνοής (Naturally aspirated engine) λέγεται ο κινητήρας στον οποίο ο αέρας εισάγεται υπό κανονικές συνθήκες, δηλαδή σε συνθήκες ατμόσφαιρας ή ακριβέστερα, ατμοσφαιρικής πίεσης.

Σε αντίθεση, δηλαδή, με τον κινητήρα turbo (ή κινητήρα εξαναγκασμένης αναπνοής ή απλά τουρμπίνα), ο οποίος συμπιέζει και εισάγει μεγαλύτερες ποσότητες αέρα στη μηχανή, με στόχο την αύξηση της ισχύος. Παρεμπιπτόντως, η συμπίεση του αέρα, πέραν του turbo, γίνεται και με έναν ακόμα τρόπο: με τον κομπρέσορα (μηχανικός υπερσυμπιεστής).

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη σύγκριση ατμοσφαιρικός κινητήρας vs turbo, διαβάστε το σχετικό κατατοπιστικό άρθρο μας.

Λειτουργία ατμοσφαιρικού κινητήρα

ατμοσφαιρική μηχανή

Είδαμε, λοιπόν, τι είναι ο ατμοσφαιρικός κινητήρας.

Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε και κάτι άλλο: τη λειτουργία του ατμοσφαιρικού κινητήρα.

Πώς ακριβώς δουλεύει, λοιπόν, μια ατμοσφαιρική μηχανή;

Αρχικά, να ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά. Οι μηχανές εσωτερικής καύσης, που μπορεί να λειτουργούν με βενζίνη ή diesel, χρειάζονται τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα για να δουλέψουν: αέρα, καύσιμο και μια σπίθα.

Η ιπποδύναμη δημιουργείται μέσα από μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων εντός της μηχανής.

Σε αυτές τις μηχανές απαιτείται ο συνδυασμός καυσίμου και αέρα προκειμένου να δημιουργηθούν οι εκρήξεις. Το καύσιμο μπαίνει μέσα με τη βοήθεια των μπεκ, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τη δεξαμενή καυσίμου.

Τι γίνεται, όμως, με τον αέρα;

Στους ατμοσφαιρικούς κινητήρες, με το που βάζετε μπρος το αμάξι σας, τα πιστόνια (ή έμβολα) της μηχανής τραβιούνται προς τα κάτω. Αυτό δημιουργεί στο σημείο ένα κενό αέρος, το οποίο «σπεύδει» να γεμίσει ο ατμοσφαιρικός αέρας που εισέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Και εκεί είναι που αρχίζει η καύση.

Παρεμπιπτόντως, αν σας ενδιαφέρει η βελτίωση ατμοσφαιρικού κινητήρα, ένας τρόπος να γίνει είναι με την εισαγωγή περισσότερου αέρα (δηλαδή, αλλάζοντας το στόμιο εισόδου αέρα).

Ας επανέλθουμε, όμως, στο θέμα μας. Η καύση σπρώχνει ξανά τα πιστόνια προς τα πάνω, δημιουργώντας ουσιαστικά μια επαναλαμβανόμενη παλινδρομική κίνηση. Αυτή η επαναλαμβανόμενη κίνηση που κάνουν τα πιστόνια μεταφέρεται στον εκκεντροφόρο άξονα μέσω των μπιελών (εξάρτημα της μηχανής).

Τέλος, ο εκκεντροφόρος άξονας μεταφέρει την κίνηση είτε στον μπροστινό είτε στον οπίσθιο άξονα είτε και στους δύο (ανάλογα με το αν το αυτοκίνητο έχει μπροστά ή πίσω κίνηση ή τετρακίνηση).

Και κάπως έτσι περιγράφεται ουσιαστικά το πώς λειτουργεί ένας ατμοσφαιρικός κινητήρας ή φυσικής αναπνοής.

Όσον αφορά το πώς γίνεται το τούρμπισμα ατμοσφαιρικού αυτοκινήτου, μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο μας.

Πλεονεκτήματα ατμοσφαιρικού κινητήρα

Όπως είπαμε και στην αρχή, οι ατμοσφαιρικές μηχανές χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο πλέον, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι έχουν εκλείψει.

Και το γεγονός ότι δεν έχουν εκλείψει οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι χαρακτηρίζονται από ορισμένα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, με αποτέλεσμα να θεωρούνται από πολλούς οι καλύτεροι κινητήρες αυτοκινήτων.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποια είναι τα βασικότερα πλεονεκτήματα μιας ατμοσφαιρικής μηχανής.

Αξιοπιστία και ανταπόκριση

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, ένας κινητήρας φυσικής αναπνοής «ρουφάει» αέρα απευθείας από την ατμόσφαιρα.

Αυτό επιτρέπει στον κινητήρα να ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε επιτάχυνση (δηλαδή, σε κάθε πάτημα του πεντάλ του γκαζιού), χωρίς να παρουσιάζει καμία απολύτως καθυστέρηση.

Άρα, οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες θεωρούνται γενικά αρκετά αξιόπιστοι, καθώς ξέρετε τι να περιμένετε απ’ αυτούς κάθε φορά που πατάτε το γκάζι.

Και αυτό είναι πιθανότατα το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημά τους σε σχέση με τις τουρμπίνες, οι οποίες παρουσιάζουν χαρακτηριστική καθυστέρηση στην επιτάχυνση (το γνωστό turbo lag), ειδικά ξεκινώντας από χαμηλές στροφές.

Ευκολία συντήρησης και επιδιόρθωσης

μηχανικός και ατμοσφαιρικός κινητήρας

Οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες είναι αρκετά απλοί σε διάταξη, με τα εξαρτήματα από τα οποία αποτελούνται να είναι λίγα. Τα κινούμενα μέρη τους είναι ελάχιστα, κάτι που σημαίνει ότι η συντήρηση και η επιδιόρθωσή τους είναι αρκετά εύκολη.

Κόστος

Το γεγονός ότι η διάταξη αλλά και η λειτουργία ενός ατμοσφαιρικού κινητήρα είναι ιδιαίτερα απλή, έχει θετική επίπτωση και στην τσέπη σας.

Οι πιθανότητες να παρουσιαστεί κάποια βλάβη είναι πολύ μικρές λόγω των ελάχιστων κινούμενων μερών, ενώ και η συντήρηση και η επιδιόρθωση έχουν πολύ μικρότερο κόστος, ειδικά σε σύγκριση με τον πολύ πιο πολύπλοκο, σε διάταξη και λειτουργία, κινητήρα turbo.

Συνοψίζοντας για τη λειτουργία του ατμοσφαιρικού κινητήρα

Η λειτουργία του ατμοσφαιρικού κινητήρα αποτελεί μια πολύ σημαντική γνώση, ειδικά για εσάς που είστε πιστοί οπαδοί του συγκεκριμένου τύπου μηχανών.

Ελπίζουμε με το συγκεκριμένο άρθρο να σας βοηθήσαμε να κατανοήσετε τι είναι μια ατμοσφαιρική μηχανή, πώς ακριβώς δουλεύει αλλά και ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της.


Αν η αναβάθμιση του αυτοκινήτου σας βρίσκεται στα σχέδιά σας, μη χάνετε άλλο χρόνο και επικοινωνήστε μαζί μας για τη βελτίωση του κινητήρα σας!