Αν η τρέχουσα απόδοση του ατμοσφαιρικού αμαξιού σας δε σας ικανοποιεί πλήρως, είναι πιθανό να αναζητάτε τρόπους για βελτίωση του ατμοσφαιρικού κινητήρα σας.

Πολλοί θα βιάζονταν να σας προτείνουν το τούρμπισμα του ατμοσφαιρικού αυτοκινήτου σας (δηλαδή, μετατροπή ατμοσφαιρικού κινητήρα σε turbo), ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να μην επιθυμείτε να προχωρήσετε σε μια τέτοια τροποποίηση και να θέλετε να διατηρήσετε την ατμοσφαιρική μηχανή στο αμάξι σας.

Υπάρχει, άραγε, τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο;

Φυσικά και υπάρχει, οπότε πάμε αμέσως να μπούμε στο θέμα μας!

Τρόποι βελτίωσης του ατμοσφαιρικού κινητήρα σας

Η εγκατάσταση turbo (τουρμπίνας) στο αυτοκίνητό σας δε χρειάζεται να σας γίνει έμμονη ιδέα.

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν λύσεις για τα πάντα, οπότε μπορείτε να σταματήσετε να απορείτε και να αγχώνεστε: η ατμοσφαιρική βελτίωση είναι εφικτή.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε έξι τρόπους αναβάθμισης του ατμοσφαιρικού κινητήρα σας.

1. Επαναπρογραμματισμός εγκεφάλου (Chip tuning)

Bελτίωση ατμοσφαιρικού αυτοκινήτου από μηχανικό, που επαναπρογραμματίζει (chip tuning) τη μονάδα ελέγχου κινητήρα με λάπτοπ.

Το πρώτο από τα στάδια βελτίωσης κινητήρα περιλαμβάνει τον επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου ή της μονάδας ελέγχου του κινητήρα (ECU), διαδικασία που αποκαλείται chip tuning ή remapping.

Με λίγα λόγια, χρειάζεται να αλλάξει το πρόγραμμα στο ατμοσφαιρικό αμάξι σας.

Πιο συγκεκριμένα, επαναπρογραμματισμός σημαίνει ουσιαστικά την τροποποίηση ή αλλαγή των ρυθμίσεων και παραμέτρων των συστημάτων ψεκασμού, ανάφλεξης κ.λπ. μέσω ειδικού λογισμικού, με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης του αμαξιού μέσα από την αύξηση της ιπποδύναμης και της ροπής του.

Αν θέλετε να μάθετε κι άλλους τρόπους για να πετύχετε αύξηση ροπής του κινητήρα σας, δείτε το χρήσιμο άρθρο μας.

2. Εγκατάσταση συστήματος ψεκασμού νερού

Ένας άλλος τρόπος για τη βελτίωση του ατμοσφαιρικού αυτοκινήτου σας είναι μέσω της εγκατάστασης συστήματος ψεκασμού νερού στον κινητήρα.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν απαιτείται κάποια ουσιαστική παρέμβαση στο μοτέρ σας, κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι χαμηλού κόστους.

Πώς ακριβώς βοηθά, όμως, η τοποθέτηση ενός συστήματος ψεκασμού νερού στην εισαγωγή αέρα του κινητήρα;

Με αυτόν τον τρόπο, ανά διαστήματα ψεκάζεται στους θαλάμους καύσης νερό το οποίο στη συνέχεια εξατμίζεται. Πριν από αυτό, βέβαια, το νερό έχει προλάβει να ρίξει τη θερμοκρασία του αέρα που μπαίνει στη μηχανή.

Η μείωση της θερμοκρασίας του αέρα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της πυκνότητάς του, γεγονός που επιτρέπει να μπαίνει περισσότερο μείγμα αέρα-καυσίμου στη μηχανή.

Και περισσότερο μείγμα αέρα-καυσίμου σημαίνει πως ο κινητήρας θα έχει αυξημένη απόδοση.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη λειτουργία του ατμοσφαιρικού κινητήρα, ρίξτε μια ματιά στο σχετικό άρθρο μας.

3. Εγκατάσταση βελτιωμένου εκκεντροφόρου άξονα

Αναβάθμιση ατμοσφαιρικού κινητήρα αυτοκινήτου μέσω αντικατάστασης του εκκεντροφόρου άξονα της μηχανής.

Η αύξηση της ιπποδύναμης σε έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα μπορεί να έρθει και με την εγκατάσταση ενός καλύτερου εκκεντροφόρου άξονα.

Πρόκειται για μια μεταλλική ράβδο (άξονα) που αποτελείται από κάποια «δοντάκια», τα οποία ονομάζονται έκκεντρα. Αυτά είναι υπεύθυνα για την κίνηση των βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής των κυλίνδρων και πιο συγκεκριμένα, για το βύθισμα που θα δώσουν σε αυτές αλλά και για τη διάρκεια που θα διατηρηθούν ανοιχτές.

Ένας βελτιωμένος εκκεντροφόρος άξονας θα έχει πάνω του έκκεντρα που θα είναι με τέτοιον τρόπο σχεδιασμένα, ώστε να προσφέρουν μεγαλύτερο βύθισμα και μεγαλύτερη διάρκεια. Έτσι, θα αυξηθεί η ιπποδύναμη και η ροπή του κινητήρα και συνολικά η απόδοση του αυτοκινήτου σας.

4. Αλλαγή του συστήματος λίπανσης

Μια τροποποίηση που θα συμβάλει αισθητά στη βελτίωση του ατμοσφαιρικού κινητήρα σας είναι η αλλαγή και αναβάθμιση του συστήματος λίπανσης του κινητήρα.

Το λάδι είναι για τους κινητήρες ό,τι είναι για τους ανθρώπους το αίμα. Και γενικά, το σύστημα λίπανσης είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του μοτέρ.

Ένα βελτιωμένο σύστημα λίπανσης, λοιπόν, μπορεί να έχει μεγάλη επίπτωση στη συνολική ιπποδύναμη του αμαξιού, καθώς το λάδι μειώνει την τριβή μεταξύ των μηχανικών μερών και εμποδίζει την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης.

5. Αντικατάσταση φίλτρου αέρα

Ένα φίλτρο αέρα (ή σύστημα εισαγωγής ψυχρού αέρα) μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά, εφόσον ψάχνετε τρόπους να πετύχετε την ατμοσφαιρική βελτίωση στο αυτοκίνητό σας.

Ένα καλύτερο (ή πιο «ελεύθερο») φίλτρο θα επιτρέπει μεγαλύτερες ποσότητες αέρα εντός του κινητήρα και άρα, περισσότερο οξυγόνο. Το γεγονός ότι θα μπαίνει περισσότερος αέρας από έξω σημαίνει πως θα είναι πιο ψυχρός και άρα πιο πυκνός.

Έτσι, το συνολικό μείγμα θα είναι πιο εμπλουτισμένο, η καύση θα γίνεται πολύ καλύτερα και η συνολική ισχύς θα αυξηθεί.

6. Βελτιωμένη εξάτμιση

Εξάτμιση αυτοκινήτου από την οποία βγαίνουν καυσαέρια.

Η είσοδος περισσότερου αέρα εντός της μηχανής, όμως, σημαίνει την ανάγκη για πιο ομαλή και γρήγορη «αποβολή» του από την εξάτμιση.

Άρα, η αντικατάσταση εξάτμισης είναι ένας ακόμα τρόπος για τη βελτίωση του ατμοσφαιρικού αυτοκινήτου σας. Πιο συγκεκριμένα, μια εξάτμιση με μεγαλύτερη διατομή από αυτή που ήδη έχετε θα επιτρέψει το πέρασμα περισσότερων καυσαερίων, ενώ και η αποβολή τους θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα.

Αυτό θα κάνει το όλο σύστημα αρκετά πιο αποδοτικό και το αμάξι σας θα αυξήσει αισθητά τις επιδόσεις του.

Σε αυτό το σημείο, να πούμε πως φίλτρο, πρόγραμμα κι εξάτμιση αποτελούν τροποποιήσεις που συνθέτουν ένα συνηθισμένο πακέτο για ατμοσφαιρικές αναβαθμίσεις, με την τιμή του να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (μοντέλο αυτοκινήτου, ποιότητα υλικών κ.λπ.).

Βελτίωση ατμοσφαιρικού αυτοκινήτου – Εν κατακλείδι

Μπορεί η προσθήκη μιας τουρμπίνας στο αυτοκίνητο να θεωρείται από πολύ κόσμο μονόδρομος για τη βελτίωση της απόδοσης.

Όπως, όμως, διαβάσατε παραπάνω, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για τη βελτίωση του ατμοσφαιρικού κινητήρα που ήδη υπάρχει στο αμάξι σας. Έτσι, θα καταφέρετε να αυξήσετε τη συνολική απόδοση του οχήματός σας χωρίς να είναι απαραίτητο να προχωρήσετε σε αλλαγή ολόκληρου του κινητήρα σας.


Αν όλα αυτά σας ακούγονται ενδιαφέροντα, δείτε τι περιλαμβάνει το πρώτο στάδιο βελτίωσης αυτοκινήτου και επικοινωνήστε μαζί μας για την απογείωση των επιδόσεών σας στην άσφαλτο!