Με αφορμή τη μεγαλύτερη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης είναι πιθανό να αναρωτιέστε το εξής: πώς να αυξήσω την αντοχή κινητήρα φυσικού αερίου;

Το φυσικό αέριο (Compressed Natural Gas – CNG) έχει πολλά πλεονεκτήματα, ένα από τα σημαντικότερα είναι η χαμηλότερη τιμή του συγκριτικά με τα άλλα δύο κυρίαρχα καύσιμα.

Στην περίπτωση που έχετε κάνει (ή σκοπεύετε να κάνετε) την επιλογή να αγοράσετε ένα αμάξι φυσικού αερίου, θα πρέπει να λάβετε τα ανάλογα μέτρα προκειμένου να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του.

Εδώ έρχεται η Raceroms, καθώς σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε 5 κορυφαία tips για να εξασφαλίσετε τη μακροζωία του οχήματός σας.

Ας ξεκινήσουμε!

1. Ξεκινήστε πρώτα με βενζίνη

Είναι γνωστό πως οι κινητήρες φυσικού αερίου είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να καίνε και φυσικό αέριο αλλά και βενζίνη (ή πετρέλαιο).

Το κύριο καύσιμο είναι φυσικά το CNG, με τη βενζίνη να λειτουργεί συμπληρωματικά.

Όμως, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουν τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο είναι πως, σε αντίθεση με τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα, η μηχανή δε λιπαίνεται αρκετά, με αποτέλεσμα την πιο εύκολη φθορά της.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκινάτε πάντα πρώτα με τη βενζίνη προκειμένου να λιπανθεί η μηχανή και να αλλάζετε σε φυσικό αέριο μόνο εφόσον αυτή έχει ζεσταθεί επαρκώς.

Παρεμπιπτόντως, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα των αυτοκινήτων φυσικού αερίου, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας.

2. Ελέγξτε τα μπουζί (αναφλεκτήρες)

Συντήρηση αυτοκινήτου με φυσικό αέριο, με γυναίκα μηχανικό να κρατά αναφλεκτήρες (μπουζί) στα χέρια της.

Τα μπουζί ή αναφλεκτήρες (spark plugs) αποτελούν από τα σημαντικότερα εξαρτήματα για κινητήρες φυσικού αερίου αλλά και για οποιονδήποτε άλλο τύπο κινητήρα.

Είναι σημαντικά διότι παράγουν σπίθες προκειμένου να προκαλέσουν την ανάφλεξη του μείγματος αέρα-καυσίμου, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του κινητήρα.

Γι’αυτό επιλέγουμε πάντα αναφλεκτήρες ειδικούς για αυτοκίνητα με φυσικό αέριο, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα λειτουργούν όπως πρέπει.

Και αυτό γιατί το κενό μεταξύ της πηγής της σπίθας και της μεταλλικής αιχμής του είναι πολύ πιο μικρό για έναν αναφλεκτήρα φυσικού αερίου, συγκριτικά με έναν βενζίνης ή πετρελαίου.

Γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μπουζί ενός οχήματος φυσικού αερίου είναι απαραίτητο να αλλάζουν κάθε 10.000 χιλιόμετρα ή κάθε έξι μήνες.

3. Καθαρίστε ή αντικαταστήστε το φίλτρο αέρα

Ένα άλλο πολύ σημαντικό βήμα για τη σωστή συντήρηση αυτοκινήτου με φυσικό αέριο και την αύξηση της μακροζωίας του είναι το τακτικό καθάρισμα του φίλτρου αέρα (air filter) ή η αντικατάστασή του, όταν χρειάζεται.

Η οδήγηση με ένα βρώμικο φίλτρο αέρα θα μειώσει την αυτονομία του αμαξιού σας.

Το φίλτρο αυτό εμποδίζει τη σκόνη και κάθε είδους βρωμιές και ρύπους να εισέλθουν στη μηχανή.

Έτσι, ένα καθαρό φίλτρο αέρα (είτε μετά από καθάρισμα είτε μετά από αντικατάσταση) θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα και θα αυξήσει την αυτονομία σας.

4. Κάντε chip tuning μόνο με τη βοήθεια ειδικού

Βελτίωση οχήματος φυσικού αερίου με μηχανικό σε συνεργείο να κάνει chip tuning.

Η αναβάθμιση του κινητήρα σας μπορεί να γίνει με το λεγόμενο chip tuning ή αλλιώς επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου ή της μονάδας ελέγχου του αυτοκινήτου.

Αυτό, όμως, είναι απαραίτητο να γίνεται μόνο από ειδικούς στο chip tuning, καθώς μηχανικοί χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο αμάξι σας, όπως δόνηση της μηχανής, ακανόνιστη επιτάχυνση κ.α.

5. Καθαρίστε τακτικά την πεταλούδα του γκαζιού

Η πεταλούδα του γκαζιού (throttle body) είναι ουσιαστικά μια μικρή βαλβίδα που συνδέει το φίλτρο αέρα με την πολλαπλή εισαγωγής, η οποία στέλνει τον αέρα στον θάλαμο καύσης προκειμένου να αναμειχθεί με το καύσιμο και να γίνει η ανάφλεξη.

Αυτή η βαλβίδα πρέπει να είναι καθαρή, καθώς έτσι θα λειτουργεί πιο ομαλά η πολλαπλή εισαγωγής. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη επιτάχυνση του αυτοκινήτου.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου, τα απότομα σβησίματα της μηχανής, η δύσκολη επιτάχυνση – η οποία είναι χαρακτηριστική στο ρετάρισμα κινητήρα – είναι μεταξύ των σημαδιών που πρέπει να σας υποψιάσουν ότι πιθανότατα η πεταλούδα χρειάζεται καθάρισμα.

Με ένα σπρέι νερού ή ένα απλό καθαριστικό μπορείτε να καθαρίσετε αποτελεσματικά την πεταλούδα και να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του κινητήρα.

Αντοχή κινητήρα φυσικού αερίου – Επίλογος

Το φυσικό αέριο αποτελεί μια καλή εναλλακτική στο πετρέλαιο και τη βενζίνη, οι τιμές των οποίων πλέον είναι ιδιαίτερα υψηλές λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Προκειμένου, όμως, να απολαμβάνετε τα πλεονεκτήματα που σας δίνει το CNG, θα πρέπει να εφαρμόσετε όσα σας είπαμε παραπάνω, ώστε να αυξήσετε την αντοχή του κινητήρα φυσικού αερίου σας και να εξασφαλίσετε τη μακροζωία του αυτοκινήτου σας.


Αν έχετε εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα στο αμάξι σας, μη διστάσετε να μας επισκεφτείτε για ένα πλήρες service αυτοκινήτου!